Każda restauracja, która serwuje gościom wino, powinna mieć na swoim wyposażeniu wydajną chłodziarkę. Jest ona niezbędna do przechowywania trunków w odpowiednich warunkach. Utrzymanie właściwej temperatury ma bardzo duże znaczenie, gdyż zbyt niska lub zbyt wysoka może spowodować utratę walorów smakowych oraz obniżenie jakości. Chłodziarka na wino jednocześnie pozwala na efektowne wyeksponowanie butelek. Dzięki temu stanie się świetną ozdobą każdego wnętrza i powodem do dumy dla właścicieli. Czym wyróżniają się takie urządzenia i co warto o nich wiedzieć?
Co warto wiedzieć o chłodziarkach?
Wino należy do grupy bardzo delikatnych i naturalnych trunków. Jeśli zatem będzie przechowywane w nieodpowiedni sposób, istnieje duże ryzyko zepsucia. Najbardziej szkodzą mu wysoka temperatura, ekspozycja na słońce oraz na nadmierne wstrząsy. Na szczęście, aby zachować jego smak, kolor i zapach wystarczy odpowiednio dobrana chłodziarka na wino. Zapewnia ona właściwe warunki i jednocześnie umożliwia serwowanie trunków w odpowiedniej temperaturze, co ma bardzo duże znaczenie.
Warto zaznaczyć, iż opisywane urządzenia znacznie różnią się od zwykłych lodówek, choć posiadają niektóre cechy wspólne. Główną cechą jest utrzymywanie stałych warunków, odpowiednio dobranych do rodzaju trunku. Wynika to z faktu, iż każdy gatunek wina ma nieco inne wymogi jeśli chodzi o temperaturę. Najbardziej zaawansowane sprzęty pozwalają na jednoczesne przechowywanie różnych typów trunków, zapewniając im odpowiednie warunki. Jak wygląda to w praktyce?
- Jeśli chodzi o białe wina, odpowiednia temperatura w ich przypadku mieści się w przedziale od 10 do 15 stopni Celsjusza.
- Czerwone wino lubi nieco wyższe temperatury, dlatego powinno przechowywać się je we wnętrzu, gdzie panuje od 15 do 18 stopni Celsjusza.
- Szampan i wina musujące są najbardziej wymagające w kontekście chłodzenia, bowiem odpowiednia temperatura w ich przypadku wynosi od 6 do 9 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowają swoje walory smakowe i jakościowe.
Na co zwrócić uwagę wybierając chłodziarkę do wina?
Jedną z najważniejszych cech dobrej chłodziarki jest podział na strefy chłodzenia, w których można ustawić odpowiednią temperaturę. Kolejna kwestia odnosi się do ewentualnych zabezpieczeń. O tym czy są one konieczne w danym przypadku, decyduje oczywiście właściciel. Zaawansowane modele są wyposażone w system alarmowy, który uruchamia się w momencie, gdy drzwi będą otwarte dłużej niż 60 sekund. Dzięki temu trunki są lepiej zabezpieczone przed dostępem ciepłego powietrza. Jeśli chłodziarka na wino znajduje się np. w głównej sali, gdzie przebywają goście, bardzo przydatne może być też zabezpieczenie przed dziećmi. W ten sposób sprzęt będzie chroniony przed niezamierzonym wyłączeniem.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
- Opisywane urządzenia mogą być wyposażone w filtr z węglem aktywowanym. Zapewnia on bardzo wysoką jakość powietrza w środku i ogranicza negatywny wpływ zapachów pochodzących z zewnątrz. Takie filtry są ponadto łatwe do wymiany.
- Chłodziarka do wina powinna mieć specjalny wytłumiony kompresor, który zapewnia optymalne warunki do przechowywania. Dzięki temu nie trzeba obawiać się, że wibracje zakłócą proces dojrzewania trunku i będą utrudniać osadzanie się tanin.
Sporym atutem tego typu urządzeń jest też ich elegancki wygląd i zazwyczaj nowoczesny design. Dzięki temu można bez problemu dopasować je do wystroju wnętrza, wybierając określony odcień i ewentualne wzory. Ciekawą opcją jest stałe podświetlenie, w efekcie czego alkohole prezentują się bardzo ekskluzywnie.