Kuchnia meksykańska podbiła serca wszystkich smakoszy na całym świecie, a w ostatnim czasie zyskuje na popularności także w Polsce. Nic dziwnego, tak aromatycznym i smacznym daniom, nie sposób się oprzeć. To prawdziwy Meksyk, dla naszego słowiańskiego podniebienia- warto się o tym przekonać i samemu przyrządzić dania, które opiszemy poniżej, albo jeżeli brakuje Wam umiejętności kulinarnych, zamówić jedzenie meksykańskie online, prosto do swojego domu.
Sztuka kulinarna Meksyku w dużej mierze opiera się na trzech składnikach: papryczce chili, kukurydzy i roślinach strączkowych, takich jak np. fasola, która w tym rejonie globu występuje, aż w dwudziestu różnych odmianach. W Polsce wszystkie te składniki są dostępne w sklepach, więc z ich zakupem w większości popularnych sieci spożywczych, nie powinno być problemu.
Dania kuchni meksykańskiej, które pokochali Polacy.
Jednym z bardziej znanych dań wspomnianego rejonu Ameryki Północnej, jest burrito. Jest to nic innego jak placek (tzw. tortilla) przyrządzony z mąki pszennej, z zawartością farszu. Na wypełnienie tortilli najczęściej składa się ugotowana i zmielona fasola czerwona, specjalna odmiana ryżu lub mielone mięso, ale w bogatszej wersji tego dania, często znaleźć się może także guacamole, salsa, śmietana, ser i sałata. Sam placek, przed podaniem, należy podgrzać na parze lub podsmażyć np. na patelni grillowej, tak aby zyskał miękkość i elastyczność. Ta ostatnia czynność bardzo zmienia walory smakowe tego dania, dlatego nie powinno się jej pomijać. Jest to danie dość pracochłonne, więc jeżeli nie masz czasu i ochoty na gotowanie, zdecyduj się zamówienie jedzenia online.
Wyżej wspomniane guacamole, to nic innego, niż sos przygotowany na bazie dojrzałego awokado. Jest to niezwykle prosta i smaczna baza do wielu dań, a przy tym bardzo zdrowa. Oprócz przygotowanej pasty z awokado, w guacamole zazwyczaj można znaleźć sok z limonki lub cytryny i sól. Niekiedy, skład pasty poszerza się o świeżą kolendrę, cebulę, pomidory, czosnek i… nie mogłoby być inaczej- ostrą papryczkę chili.
Tacos to smaczna przekąska, która z uwagi na niewielkie rozmiary, zasłużyła na miano jedzenia „na raz” lub „na jedno ugryzienie”. Faktycznie, placek kukurydziany do tacos, jest nie większy niż dłoń, a dodatkowo składa się go w połowie po to, by zapełnić go po brzegi farszem. Nadzienie może być różne, zależnie od preferencji. W tradycyjnej wersji tego dania nie może zabraknąć pasty z fasoli, mięsa, kukurydzy i aromatycznych przypraw. Powstało jednak sporo ciekawych wariacji na temat tej potrawy i można je podawać z krewetkami, tofu, mango, czy z tuńczykiem. Nie powinno nikogo dziwić, że jest to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej zamawianych online.
Quesadilla to duży złożony placek, jednak w przeciwieństwie do tego, który wykorzystywany jest do przyrządzania buritto, ten najczęściej wykonany jest z masy kukurydzianej, przez co jest on bardziej zbity i chrupiący. We wnętrzu quesadilli zazwyczaj znaleźć można kombinację różnorodnych składników, takich jak: grzyby, ziemniaki, popularne w tym regionie kiełbaski chorizo, a także papryczkę jalapeño i wszystko to, z dodatkiem dużej ilość roztopionego sera. Brzmi pysznie, prawda?
Meksyk to nie tylko sombrero, mariachi i kaktusy…
Nachos to bardzo chrupkie, najczęściej trójkątne, kawałki zapieczonej, pszennej tortilli, odrobinę przypominające w smaku chipsy. Tak jak one, są dobrze doprawione i chrupiące, z tą różnicą, że te pierwsze podaje się z roztopionym serem i sporą ilością dodatków, na które złożyć się mogą: sos guacamole, śmietana, oliwki, salsa, mięso, ostre papryczki oraz fasola i ziemniaki. Nachos idealnie nadadzą się, jako przekąska do seansu filmowego.
Chili con carne to klasyczne danie kuchni tzw. tex-mex (teksańsko-meksykańskiej). Jest to, w dosłownym tłumaczeniu, chili z mięsem. W wypadku tej potrawy niezwykle ważne jest samo mięso. To zazwyczaj wołowina, która jest bardzo drobno zmielona lub posiekana, ale równie istotnym składnikiem są także przyprawy, takie jak aromatyczny kmin rzymski, oregano, spora ilość pieprzu, wiele odmian papryki chili, a oprócz tego pomidory, cebula i czosnek. Fani ostrego i dobrze przyprawionego jedzenia, będą wniebowzięci!
Zamawianie online meksykańskiego jedzenia zyskuje na popularności.
A na deser… meksykańskie churros, czyli odpowiednik naszych polskich pączków i faworków. To rodzaj smażonych w głębokim tłuszczu smakołyków o podłużnym kształcie, które w swoim przekroju przypominają gwiazdę. Ten przysmak z reguły nie występuje sam, a w towarzystwie kolorowych posypek, sosów, czekolady, cynamonu czy cukru pudru. Większość restauracji meksykańskich oferuje ten niesamowity, a jednocześnie bardzo prosty deser i da się zauważyć, że zyskuje on wielu fanów wśród mieszkańców polskich miast. Między innymi w Częstochowie, jest już możliwość zamówienia online, jedzenia z kuchni meksykańskiej. Sprawdźcie, czy w Waszej okolicy, także jest taka możliwość!
Kuchnia z tego rejonu świata jest jedną z tych, których trzeba spróbować. Niepowtarzalne połączenia smakowe, świeże przyprawy i niesamowite aromaty, wszystko to z odrobiną pikanterii papryczki jalapeño… To kuchnia, w której każdy miłośnik dobrego jedzenia, znajdzie coś dla siebie. Warto spróbować samemu przyrządzić dania, o których wspomnieliśmy w tym poście. Jeżeli nie wierzycie w swoje umiejętności kulinarne, możecie skorzystać z opcji zamówienia jedzenia meksykańskiego online, a czas który zaoszczędzicie, przeznaczyć na przyjemności.