Obniżenie zbyt wysokiego cholesterolu jest niezwykle ważne. Wśród produktów, które w tej roli sprawdzają się naprawdę dobrze, możemy wyróżnić m. in. oleje zimnotłoczone.
Oleje bywają spożywane na różne sposoby – można jeść je chleb z olejem, dodawać olej do sałatki, zupy, ryżu czy innych potraw. Im wyższa jakość takiego oleju, tym większe zadowolenie oraz oddziaływanie optymalne i rekomendowane. Solidny olej to dobry element odżywiania oraz wartościowy dodatek do dań.
Jaki olej kupić?
Na początek, jeśli dany olej nie jest nam znany, lepiej jest nabyć małą buteleczkę takiego specyfiku. Gdy już go poznamy to możemy nabyć większy olej. Wbrew pozorom produkty te mają wiele różnych walorów smakowych, które obdarzone charakterystycznym posmakiem (np. olej z czarnuszki) nie zawsze przypadną do gustu wszystkim konsumentom. Kolejnym ważnym elementem jest wybór sprawdzonego sklepu, z którego kupujemy naturalne oleje. Warto postawić na małe, rodzinne tłocznie olejów, w których jakość produktów stoi na najwyższym poziomie.
Bogaty w zdrowie olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki od olejznatury.pl zawiera wiele zdrowych składników. Pełno w nim tłuszczów nienasyconych, tłuszczów wielonienasyceniowych oraz kwasu linolowego. Omega 3 oraz Omega 6 to największe bogactwo tego oleju. Udowodniono, że regularne spożywanie oleju z czarnuszki może korzystnie wpłynąć na gospodarkę naszego organizmu. Dodawanie oleju z czarnuszki do potraw (lub regularne picie go z łyżeczki) pomoże nie tylko obniżyć poziom cholesterolu, ale wpłynie również na obniżenie cukru we krwi.
Olej lniany na cholesterol
W smaku jest zdecydowanie bardziej delikatny niż olej z czarnuszki, przez co chętniej wybierany jako składnik codziennej diety. Olej lniany doskonale sprawdzi się jako baza do sałatek z dodatkami warzyw. Najwięcej drogocennych właściwości dostarcza nam spożywany na zimno (nie zaleca się smażyć na oleju tłoczonym na zimno).
Olej lniany wykazuje działanie antyoksydacyjne. Idealnie chroni przed nowotworami, poprawia także metabolizm. Z uwagi na swój skład i właściwości, olej lniany przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu. W suplementacji olejem należy uważać na ilość przyjmowanego oleju. Jeśli chcemy obniżyć poziom złego cholesterolu, zaleca się, aby codzienna dawka oleju lnianego nie przekraczała 4 łyżek na dobę.
Oleje a trawienie
Zdrowe oleje tłoczone na zimno poprawiają odporność i ogólny stan organizmu człowieka. Tłuszcze dobrego pochodzenia wpływają na wiele ważnych procesów, które potrzebne nam są do utrzymania gospodarki hormonalno-lipidowej w jak najlepszej formie. Z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, proces trawienia przy regularnym spożywaniu olejów tłoczonych na zimno jest zdecydowanie lepszy i szybszy.
Oleje zimnotłoczone są rzeczywiście niezwykle wartościowym elementem zdrowej diety, zwłaszcza w kontekście obniżania wysokiego poziomu cholesterolu. Ich różnorodność smakowa i różnice w składzie sprawiają, że warto eksperymentować z różnymi rodzajami olejów, aby znaleźć ten, który najlepiej odpowiada naszym upodobaniom i potrzebom. 🙂 Co więcej, olej z czarnuszki, bogaty w tłuszcze nienasycone, omega-3 i omega-6, to prawdziwa skarbnica zdrowia!