Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Co warto wiedzieć o winie?

Materiał zewnętrzny 17 września 2021

Wino jest trunkiem fascynującym pod każdym względem: historii, kultury, biochemii. Ale dla większości z nas najważniejsza jest wiedza, która pozwoli po prostu cieszyć się z jego degustacji. Tylko co trzeba wiedzieć o winie, żeby przygotować degustację tak, jak należy?

--- Reklama ---

Wino – co warto wiedzieć o trunku z butelki

W zależności od tego, jak szczegółowy opis wina ma zostać przygotowany, doświadczeni degustatorzy będą w stanie określić kilkanaście parametrów wina, od których będzie zależała formuła degustacji. Na co dzień jednak nie trzeba być aż tak szczegółowym, o czym przekonują doradcy sklepu winolubni.pl

Sklep internetowy z winem – Winolubni.pl

Na pewno inaczej podaje się wino czerwone i wino białe, bo ich intensywność jest zasadniczo różna. Jeśli chodzi o zawartość cukru, to nie wpłynie ona na procedurę degustacji, ale już na kolejność podania win – jak najbardziej.

W czym podawać wina?

Żeby podać wino, trzeba tylko kieliszków, przy czym do win czerwonych używa się nieco szerszego szkła niż to, w którym serwuje się białe wino. Jeszcze inne kieliszki potrzebne są do win musujących. Czy potrzeba do podania wina specjalnej karafki, czyli dekantera? Nie, ale jeśli już chcesz przygotować w pełni profesjonalną degustację alkoholu, to będzie ona dość pomocna.

Zdecydowanie ważniejsze od rodzaju kieliszka będzie coś innego, co można przeczytać na etykiecie: temperatura podania. Żeby rozwinąć smak, najczęściej trzeba będzie wino schłodzić: wina białe do 6-8˚C, wina różowe do 12-14˚C, a czerwone wina do 16-18˚C. Są tu też pewne różnice, jeśli chodzi o wino słodkie i wytrawne, ale wszystkiego dowiesz się na etykiecie.

Dopasowanie do potrawy

Chyba dla każdego wina na świecie winiarze opracowali mniej lub bardziej precyzyjną listę dopasowania do potraw. To nie tak, że potrawa wymaga podania z konkretnym gatunkiem wina, ale te dopasowania tworzy się w taki sposób, żeby wino stanowiło tło i nie zdominowało starannie przygotowanych dań.

Warto wiedzieć o winie, z czym się je podaje. Do pewnych potraw wybiera się czerwone wino, do innych białe. Raz wytrawne, raz nieco słodsze – typowo słodkie jednak najczęściej będą już winami deserowymi. Warto wiedzieć, co producent zaleca w danej sytuacji – nie tylko potrawa zyskuje na doborowym towarzystwie, ale też wino podane w zestawie z konkretnym daniem.

Warto poznać odrobinę historii

To nie tak, że degustacja wina ogranicza się do jego posmakowania. Dla wielu osób jest to rytuał, który wiąże się z poznaniem historii trunku: od winogron po stół. Jeśli chcesz kogoś zaprosić na degustację, to, jak radzą eksperci winolubni.pl, dobrze by było poznać choćby zarys technologii winiarskiej i dowiedzieć się czegoś o regionie, z którego wino pochodzi. To nie tylko pozwala zwrócić uwagę na pewne drobne cechy różniące na pozór podobne wina, ale także wzbogaca doświadczenie związane z degustacją. Nie chodzi o to, żeby z wina na siłę robić trunek elitarny, absolutnie! Raczej o to, żeby rozumieć i doceniać, skąd biorą się pewne smaki i aromaty i nauczyć się przewidywać, jak będą smakowały także inne wina.

Tagi podanie, potrawy, wino, wybór
Materiał zewnętrzny 17 września 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wzmocnić odporność na jesień?
Następny wpis Jak wybrać najlepsze filiżanki porcelanowe?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Sernik puszysty jak chmurka

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?