w ,

Co warto wiedzieć o winie?



Wino jest trunkiem fascynującym pod każdym względem: historii, kultury, biochemii. Ale dla większości z nas najważniejsza jest wiedza, która pozwoli po prostu cieszyć się z jego degustacji. Tylko co trzeba wiedzieć o winie, żeby przygotować degustację tak, jak należy?

Wino – co warto wiedzieć o trunku z butelki

W zależności od tego, jak szczegółowy opis wina ma zostać przygotowany, doświadczeni degustatorzy będą w stanie określić kilkanaście parametrów wina, od których będzie zależała formuła degustacji. Na co dzień jednak nie trzeba być aż tak szczegółowym, o czym przekonują doradcy sklepu winolubni.pl

Sklep internetowy z winem – Winolubni.pl

Na pewno inaczej podaje się wino czerwone i wino białe, bo ich intensywność jest zasadniczo różna. Jeśli chodzi o zawartość cukru, to nie wpłynie ona na procedurę degustacji, ale już na kolejność podania win – jak najbardziej.

W czym podawać wina?

Żeby podać wino, trzeba tylko kieliszków, przy czym do win czerwonych używa się nieco szerszego szkła niż to, w którym serwuje się białe wino. Jeszcze inne kieliszki potrzebne są do win musujących. Czy potrzeba do podania wina specjalnej karafki, czyli dekantera? Nie, ale jeśli już chcesz przygotować w pełni profesjonalną degustację alkoholu, to będzie ona dość pomocna.

Zdecydowanie ważniejsze od rodzaju kieliszka będzie coś innego, co można przeczytać na etykiecie: temperatura podania. Żeby rozwinąć smak, najczęściej trzeba będzie wino schłodzić: wina białe do 6-8˚C, wina różowe do 12-14˚C, a czerwone wina do 16-18˚C. Są tu też pewne różnice, jeśli chodzi o wino słodkie i wytrawne, ale wszystkiego dowiesz się na etykiecie.

Dopasowanie do potrawy

Chyba dla każdego wina na świecie winiarze opracowali mniej lub bardziej precyzyjną listę dopasowania do potraw. To nie tak, że potrawa wymaga podania z konkretnym gatunkiem wina, ale te dopasowania tworzy się w taki sposób, żeby wino stanowiło tło i nie zdominowało starannie przygotowanych dań.

Warto wiedzieć o winie, z czym się je podaje. Do pewnych potraw wybiera się czerwone wino, do innych białe. Raz wytrawne, raz nieco słodsze – typowo słodkie jednak najczęściej będą już winami deserowymi. Warto wiedzieć, co producent zaleca w danej sytuacji – nie tylko potrawa zyskuje na doborowym towarzystwie, ale też wino podane w zestawie z konkretnym daniem.

Warto poznać odrobinę historii

To nie tak, że degustacja wina ogranicza się do jego posmakowania. Dla wielu osób jest to rytuał, który wiąże się z poznaniem historii trunku: od winogron po stół. Jeśli chcesz kogoś zaprosić na degustację, to, jak radzą eksperci winolubni.pl, dobrze by było poznać choćby zarys technologii winiarskiej i dowiedzieć się czegoś o regionie, z którego wino pochodzi. To nie tylko pozwala zwrócić uwagę na pewne drobne cechy różniące na pozór podobne wina, ale także wzbogaca doświadczenie związane z degustacją. Nie chodzi o to, żeby z wina na siłę robić trunek elitarny, absolutnie! Raczej o to, żeby rozumieć i doceniać, skąd biorą się pewne smaki i aromaty i nauczyć się przewidywać, jak będą smakowały także inne wina.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze