Białe wino wytwarzane jest od przynajmniej 2500 lat, jednak badania nad właściwościami zdrowotnymi win skupiają się na jego czerwonej odmianie. Okazuje się jednak, że także smakosze białego wina mogą się powołać na troskę o zdrowie. Białe wino korzystnie wpływa na tkankę płucną, ciśnienie krwi i posiada działanie antynowotworowe. Co więcej, ma tylko 82 kalorii w 100g, a substancje zawarte w wytrawnym winie dodatkowo hamują odkładanie się tłuszczu w organizmie! Ponieważ białe wina pija się schłodzone do 14-16°C, mogą kojarzyć się z orzeźwieniem podczas upalnych letnich wieczorów. Jednak odpowiednio dobrane do potraw, sprawdzą się przez cały rok. Serwuje się je najczęściej do ryby lub owoców morza, białego mięsa, oraz zielonych sałat. Białe wino nie wymaga wcześniejszego przygotowania, nie ma potrzeby otwierania go przed przybyciem gości, by „pooddychało” ani jego dekantacji, czyli przelania do karafki w celu pozbycia się osadu z dna. W rzeczywistości białe wino występuje w całej palecie odcieni od ciepłego żółtego do zielonkawego czy pomarańczowego. 5 szczepów, od których polecamy rozpocząć przygodę z białym winem to Chardonnay, Semilion, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc i Riesling.
Świeży Chardonnay
Lekkie, orzeźwiające wino o nutach cytrusów i ananasa. Łączy się z serami, białym mięsem i owocami morza. WANTED WHITE Chardonnay sprawdzi się też w roli aperitifu.
Aromatyczny Semilion
Francuski szczep o aromatach gruszki, figi, miodu, moreli, oraz kandyzowanych pomarańczy. Serwowane jako aperitif z owocami lub deską serów, a także do deserów. Warto spróbować skomponowane z Chardonnayem w australijskiej produkcji BROOKFORD Chardonnay & Semillion.
Uwodzicielski Gewurztraminer
Ulubieniec kobiet ze względu na egzotyczne aromaty marakui i liczi wzbogacone nutami róży i jaśminu. Świetnie zagra z deserem, ale można je połączyć też z dziczyzną, kurczakiem w sosie orientalnym lub serami pleśniowymi. Aby przekonać się, na czym polega wyjątkowość Gewurztraminera, wypróbuj wyważone NIKOLAIHOF Gewürztraminer.
Sprawdzony Sauvignon Blanc
Lekkie, kwaskowate wino z nutami cytrusów, agrestu i szparagów. Najlepiej smakuje młode. Popularne jako aperitif lub do wołowiny, koziego sera, białej ryby i owoców morza. Nowozelandzki Sauvignon Blanc WHITE CLIFF może być spożywany do cięższych potraw.
Klasyczny Riesling
Kwaskowate wino z nutami cytrusów, brzoskwiń, truskawki i kwiatów. Serwowane jako aperitif, do ryb, owoców morza, dań wegetariańskich i drobiu. Nagradzany WEINGUT FRANK Riesling jest wyprodukowany z w stu procentach ręcznie wyselekcjonowanych gron.
Chociaż dobrze znać tych parę podstawowych reguł, pamiętaj, że wino pija się przede wszystkim dla przyjemności i dobrego towarzystwa, więc nie daj się onieśmielić etykietą. Ewentualną pomyłkę zawsze możesz nadrobić fantazyjnym toastem!