Pizza to z pewnością najpopularniejsze danie kuchni włoskiej, które doczekało się także swojej amerykańskiej wersji. Pozornie prosta w wykonaniu, kusi restauratorów, którzy pragną otworzyć dochodowy biznes. Obecnie w każdym większym lub mniejszym mieście można spotkać restaurację włoską, trattorię lub pizzerię. W końcu któż nie lubi pizzy? A jednak, pizza pizzy nierówna. Jaka powinna być idealna pizza, by odzwierciedlała włoski klimat i była wyborna w smaku?
Odpowiednia selekcja składników
Choć sam przepis na pizzę rzeczywiście jest nieskomplikowany, to jednak detale decydują o tym, czy będzie ona po prostu zwykłym plackiem czy wybitną włoską potrawą. Każda szanująca się pizzeria posiada ściśle strzeżoną recepturę na jej wykonanie. Podstawę stanowi jednak odpowiedni dobór składników.
Na smak i aromat pizzy wpływa przede wszystkim jakość produktów, które się na niej znajdą. Powinny to być starannie wyselekcjonowane składniki, najlepiej, gdy są to oryginalne, włoskie specjały. Ale najważniejsze jest to, by były świeże, o intensywnym smaku i zapachu oraz ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu najprostsza pizza zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Starannie wykonane ciasto
Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Prawdziwa włoska pizza wykonana jest na cienkim, kruchym, a jednocześnie elastycznym cieście. Ważny jest rodzaj użytej mąki, warto wybrać tę stworzoną specjalnie do przygotowywania pizzy, a także dobre wyrobienie ciasta. Po czym to rozpoznać? Otóż po rozkrojeniu w brzegach pizzy zauważymy wgłębienia z powietrzem.
Takie ciasto będzie lekkie i delikatne w smaku. Ciasto oczywiście nie może też być niedopieczone ani spalone. Wpływ na to ma nie tylko czas pieczenia, ale również rodzaj pieca.
Jakiego pieca należy użyć do wypieku pizzy?
W większości włoskich restauracji serwujących pizzę można zauważyć imponujące piece opalane drewnem. Są one specjalnie przygotowane do wypiekania pizzy. Panujące w takim piecu warunki termiczne, jak i zastosowany opał, sprawiają, że w zaledwie kilkanaście minut można wypiec idealny placek o specyficznym aromacie. Taka pizza jest upieczona równomiernie, dzięki czemu doskonale smakuje.
Gdzie można zjeść dobrą pizzę?
Zastanawiasz się, gdzie zjeść najlepszą włoską pizzę w Toruniu? A może jesteś tu tylko przejazdem i szukasz dobrej włoskiej restauracji blisko rynku? W obu przypadkach polecamy pizzerię Don Corleone w Toruniu! To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie miasta. Zarówno panujący w lokalu klimat, jak i urozmaicone menu przeniosą Cię w sam środek gorącej Italii.
W menu znalazło się aż 30 placków z różnorodnymi składnikami i w wielu rozmiarach. Dzięki temu każdy znajdzie propozycję dla siebie. Oprócz tego w karcie nie zabrakło innych słynnych włoskich dań, takich jak sałatki, przekąski czy pasty. Ale to właśnie pizza stanowi filar kuchni Don Corleone.
Zapraszamy do spróbowania najlepszej pizzy w Toruniu! Pizzeria Don Corleone z przyjemnością dowiezie Twoje zamówienie pod wskazany adres.