Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Co charakteryzuje dobrą pizzę?

Materiał zewnętrzny 27 kwietnia 2022

Pizza to z pewnością najpopularniejsze danie kuchni włoskiej, które doczekało się także swojej amerykańskiej wersji. Pozornie prosta w wykonaniu, kusi restauratorów, którzy pragną otworzyć dochodowy biznes. Obecnie w każdym większym lub mniejszym mieście można spotkać restaurację włoską, trattorię lub pizzerię. W końcu któż nie lubi pizzy? A jednak, pizza pizzy nierówna. Jaka powinna być idealna pizza, by odzwierciedlała włoski klimat i była wyborna w smaku?

--- Reklama ---

Odpowiednia selekcja składników

Choć sam przepis na pizzę rzeczywiście jest nieskomplikowany, to jednak detale decydują o tym, czy będzie ona po prostu zwykłym plackiem czy wybitną włoską potrawą. Każda szanująca się pizzeria posiada ściśle strzeżoną recepturę na jej wykonanie. Podstawę stanowi jednak odpowiedni dobór składników.

Na smak i aromat pizzy wpływa przede wszystkim jakość produktów, które się na niej znajdą. Powinny to być starannie wyselekcjonowane składniki, najlepiej, gdy są to oryginalne, włoskie specjały. Ale najważniejsze jest to, by były świeże, o intensywnym smaku i zapachu oraz ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu najprostsza pizza zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Starannie wykonane ciasto

Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Prawdziwa włoska pizza wykonana jest na cienkim, kruchym, a jednocześnie elastycznym cieście. Ważny jest rodzaj użytej mąki, warto wybrać tę stworzoną specjalnie do przygotowywania pizzy, a także dobre wyrobienie ciasta. Po czym to rozpoznać? Otóż po rozkrojeniu w brzegach pizzy zauważymy wgłębienia z powietrzem.

Takie ciasto będzie lekkie i delikatne w smaku. Ciasto oczywiście nie może też być niedopieczone ani spalone. Wpływ na to ma nie tylko czas pieczenia, ale również rodzaj pieca.

Jakiego pieca należy użyć do wypieku pizzy?

W większości włoskich restauracji serwujących pizzę można zauważyć imponujące piece opalane drewnem. Są one specjalnie przygotowane do wypiekania pizzy. Panujące w takim piecu warunki termiczne, jak i zastosowany opał, sprawiają, że w zaledwie kilkanaście minut można wypiec idealny placek o specyficznym aromacie. Taka pizza jest upieczona równomiernie, dzięki czemu doskonale smakuje.

Gdzie można zjeść dobrą pizzę?

Zastanawiasz się, gdzie zjeść najlepszą włoską pizzę w Toruniu? A może jesteś tu tylko przejazdem i szukasz dobrej włoskiej restauracji blisko rynku? W obu przypadkach polecamy pizzerię Don Corleone w Toruniu! To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie miasta. Zarówno panujący w lokalu klimat, jak i urozmaicone menu przeniosą Cię w sam środek gorącej Italii.

W menu znalazło się aż 30 placków z różnorodnymi składnikami i w wielu rozmiarach. Dzięki temu każdy znajdzie propozycję dla siebie. Oprócz tego w karcie nie zabrakło innych słynnych włoskich dań, takich jak sałatki, przekąski czy pasty. Ale to właśnie pizza stanowi filar kuchni Don Corleone.

Zapraszamy do spróbowania najlepszej pizzy w Toruniu! Pizzeria Don Corleone z przyjemnością dowiezie Twoje zamówienie pod wskazany adres.

Tagi ciasto, dobra, piec, pizza
Materiał zewnętrzny 27 kwietnia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dieta keto bez godzin w kuchni? Tak, z cateringiem!
Następny wpis Dieta low FODMAP – na czym polega i kiedy warto ją stosować?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Kurczak po chińsku

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?