Wydaje się, że ciasta z kremem to wyższy stopień cukierniczego wtajemniczenia. Tymczasem wcale nie muszą być one trudne w wykonaniu. Czasem nie trzeba nawet ich piec. Wystarczy dobry przepis i chęci. Ciastom z kremem trudno się oprzeć. Są zwykle spektakularne i je się je już oczami. Oto lista pięciu wyjątkowych ciast, które warto samodzielnie przygotować.
Tarta 7 up z włoską bezą
Choć beza uchodzi za trudną do upieczenia, to odrobina wprawy i znajomość własnego piekarnika pozwala na jej udane wypieki. Tym razem mamy jednak do czynienia z włoską bezą, która nie wymaga pieczenia, a jedynie skarmelizowania specjalnym palnikiem używanym do kremu brulee. Tarta jest wypełniana budyniem o kwaskowatym smaku, uzyskanym dzięki dodatkowi cytryn i limonek. Oryginalność tego ciasta polega właśnie na połączeniu słodyczy z kwaskowatością oraz gładkością masy i obfitej bezy z chrupkością tarty. Koniecznie wypróbujcie.
Nutella pie
Ciasta z kremem nie zawsze muszą być pieczone. Czasem chcąc uzyskać pyszny spód, możemy wykorzystać już gotowe rozwiązania. Taka jest właśnie Nutella pie, gdzie za spód służą ciasteczka Oreo, które po zmiksowaniu z masłem i ułożeniu na blaszce tworzą spód ciasta. Sercem Nutella pie jest oczywiście nadzienie na bazie serka philadelphia oraz Nutelli i słodkiej śmietany. Ukoronowaniem całości jest bita śmietana. To ciasto bardzo słodkie. Jest też szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje chłodzenie kremu. Tu wszystko musi się udać.
Lodowiec
To tradycyjne ciasto i kolejne, które nie wymaga pieczenia. Jest doskonałe na gorące dni ze względu na swoją orzeźwiającą kompozycję smaków. Składa się z biszkoptów, które kupujemy w sklepie, dwóch rodzajów masy, galaretki i owoców. Zarówno galaretkę, jak i owoce można wybrać takie, jakie lubimy. Latem, w czasie owocowej obfitości, ten jeden przepis można wykorzystywać na wiele sposobów, modyfikując dodane owoce i smaki galaretek. Przepis na to ciasto jest banalnie prosty, a efekt zaskakująco pyszny i spektakularny.
Wuzetka
Wśród ciast z kremem wuzetka jest niewątpliwie hitem. Powstała na przełomie lat 40 i 50 XX wieku, a kolejne pokolenia kochają jej smak. I także w tym przypadku przepis nie jest skomplikowany. Wuzetka to dwa biszkoptowe spody, które warto nasączyć nalewką, przełożone bitą śmietaną. Całość udekorowana jest płynną czekoladą. Jedyną trudność stanowi upieczenie biszkoptu. Wuzetka to klasyka. Połączenie ciemnego, kakaowego biszkopta ze słodką, białą śmietanką to smaki, które podbijają serca już od ponad 70 lat.
Ciasto Kubuś
Ostatnia propozycja to coś dla najmłodszych – ciasto z dodatkiem soku z marchwi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykładamy masę na bazie budyniu z sokiem przecierowym. Całość przykryta się masą śmietanową z serkiem mascarpone. Wierzch ciasta można udekorować kawałkami białej i ciemnej czekolady. To doskonałe ciasto nie tylko na dziecięce przyjęcia, wszak kto powiedział, że dorośli nie lubią takich połączeń?
No i już wiemy, co będziemy piec na mini imprezę uświetniającą powrót naszej firmy do biura 🙂 Dziękujemy za inspiracje!
I po co ja wchodziłam, teraz będę musiała uzupełnić listę, 3 kolejne ciasta do zrobienia he he 😉