Chorwackie wina: Odkryj smak i tradycję szlachetnych trunków

Materiał zewnętrzny

Chorwacja, położona na wschodnim wybrzeżu Adriatyku, słynie z pięknych krajobrazów, urokliwych miasteczek nadmorskich i bogatej kultury. Jednak to, co przyciąga uwagę wielu miłośników szlachetnych trunków, to bogactwo winnic i wyjątkowe wina, których można spróbować na tym obszarze. Chorwackie wina od dawna cieszą się uznaniem w świecie winiarskim, a ich różnorodność jest oszałamiająca. Przed podróżą do tego niezwykłego kraju warto dowiedzieć się nieco więcej o jego winiarskich sekretach.

Chorwacki krajobraz winnic

Łagodny klimat i zróżnicowanie terenu Chorwacji to idealne warunki na prowadzenie winnic. Ogromne połacie ziemi pokryte równo rosnącymi winoroślami są charakterystycznym widokiem dla tego kraju. Uprawiane są tu wielorakie odmiany winogron, z których produkowane są wina zarówno słodkie jak i wytrawne o zróżnicowanych smakach i aromatach.

Primitivo – szczep winorośli z Chorwacji

Jednym z najpopularniejszych szczepów winnych uprawianych w Chorwacji jest primitivo. Jest to jedna z najwcześniej dojrzewających odmian winogron. Ciepłe słońce sprawia, że grona szybko zyskują piękny czerwony kolor. Szczep primitivo charakteryzuje się nierównomiernym dojrzewaniem, co skutkuje tym, iż w jednym gronie można znaleźć owoce niemal przejrzałe i zupełnie niedojrzałe. Cecha ta nie sprzyja ich spożywaniu, za to jest bardzo ceniona przez producentów win.

Znawcy tematyki winiarskiej często mogą spotkać się z informacją, że chorwacki szczep primitivo jest tożsamym ze szczepem zinfandel bardzo popularnym w Ameryce. Należy wyraźnie zaznaczyć, że trudno jest dokładnie określić historię obu szczepów. Jedni znawcy uważają, że primitivo jest protoplastą szczepu zinfandel, a inni są zdania, że oba szczepy to ten sam gatunek. Dla miłośników win najważniejsze jest, iż trunki z obu szczepów cieszą podniebienia doskonałym smakiem i aromatem.

Primitivo – charakterystyka i smak

Chorwackie wina produkowane ze szczepu primitivo charakteryzuje głęboki czerwony kolor. W większości są to wina deserowe o dużej zawartości alkoholu. Najczęściej można spotkać się z winami primitivo wytrawnymi oraz półwytrawnymi. Wszystkie je charakteryzuje bogaty smak i aromat. Ten szczep wina z Chorwacji charakteryzuje się wyczuwalną paletą owocowych nut takich jak czereśnie, jagody i śliwki. Leżakowanie w dębowych beczkach nadaje winu dodatkowo lekko wyczuwalne aromaty tytoniu, tabaki oraz przypraw korzennych.

Chorwackie primitivo

Chorwackie winnice produkują wyjątkowe wina ze szczepu primitivo, które zyskują coraz większą popularność na światowym rynku winiarskim. Można je nabyć nie tylko bezpośrednio u producentów, ale też w specjalistycznych sklepach winiarskich jak np. Wina Bachus. Primitivo to szczep, z którego powstają dziesiątki cudownych win, idealnych na spotkania w gronie bliskich i znajomych. Warto postawić je na stole w towarzystwie słodkich ciast i owoców.

Chorwacja to kraj, który ma wiele do zaoferowania miłośnikom wina. Jej piękne winnice i różnorodność uprawianych odmian winogron sprawiają, że jest to miejsce obowiązkowe do odwiedzenia dla każdego pasjonata wina. Chorwackie wina są prawdziwym klejnotem w świecie winiarskim, a ich smak i aromat są wyjątkowe. Dlatego warto dać im szansę i odkryć wszystkie skarby, jakie kryje w sobie Chorwacja.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze