Bądźmy szczerzy, jedzenie smakuje jeszcze lepiej, jeżeli jest estetycznie podane. Tak też jest w przypadku deserów. Jednak większość z nas nie ma zbytniego pojęcia, jak dekorować własnoręcznie przygotowane torty czy ciasta. Oczywiście można zakupić pięknie udekorowane z cukierni, jednak w smaku są zdecydowanie gorsze. Dlatego w dzisiejszym poradniku przedstawimy Wam najlepsze sposoby na dekorowanie ciast, które są bardzo łatwe i proste – w końcu życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać. Już teraz pamiętajcie, że koniecznie zaopatrzcie się w noże cukiernicze oraz tylki, a więc do dzieła.
Coś prostego dla każdego
Musicie pamiętać, że jeżeli wasze wypieki będą doskonale się prezentować, to równie szybko jak się pojawią, będą znikać z talerza. Ale w końcu warto pochwalić się przed swoją rodziną, a może i teściową pysznym ciastem, które jest pięknie udekorowane i co ważne na jego ozdabianiu wcale nie będzie spędzać wielu godzin. Wystarczy tylko odrobina sprytu, precyzji, a może i finezji. Nasza pierwsza dekoracja będzie polegała, na przygotowaniu kremu, którym posmarujecie każdy brzeg i bok ciasta. Krem możecie przygotować ze śmietany. Po jej ubiciu dodajecie odrobinę rozpuszczonej żelatyny, ale również kolorowy barwnik spożywczy. Następnie całość dokładnie mieszacie i nożem cukierniczym smarujecie brzegi ciasta. Krem możecie dodatkowo posypać płatkami czekolady, ale również kolorowymi cukrowymi koralikami. Pamiętajcie, aby wstawić tort czy ciasto na kilka godzin do lodówki. A potem czeka was najprzyjemniejsza część, czyli jedzenie.
Tylki cukiernicze niezbędne do dekorowania ciast
Jeżeli chcecie, aby Wasze ciasto zachwycało i było finezyjne oraz piękne, to koniecznie zdecydujcie się na zakup tylek cukierniczych. Warto wybrać kilka modeli, które posiadają różne zakończenia, dzięki temu będziecie mogli wykonać przeróżne zdobienia począwszy od falban, przez kwiaty itp. Aż chce się powiedzieć, że jedynym ograniczeniem jest tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia, a tę przecież macie. Oczywiście i tutaj mamy dla Was rady. Na samym początku przygotujcie krem, może to być ubita śmietana, ale również krem budyniowy czy lukier. Rękaw wypełniamy wykonanym kremem, następnie przykładamy tylkę do powierzchni ciasta i subtelnie ją unosząc wyciskamy wzór. Im ruchy są szybsze czy wolniejsze tym falbanki znacząco się od siebie różnią.
Gotowe dekoracje – szybko i dobrze
Oczywiście możecie różne finezyjne i mniej finezyjne kształty wykonać z masy cukrowej samodzielnie, ale możecie także kupić gotowe. Efekt będzie ten sam, choć przynajmniej nie namęczycie się zbytnio. Możecie zdecydować się na różne wzory, choćby lukrowane kształty kwiatów czy też literki, perełki. Ponadto warto również przygotować napisy używając do tego pisaków z lukrem. To również nie powinno sprawić Wam żadnego problemu. Możecie także wybrać posypki cukrowe. Oczywiście pamiętajcie, aby wcześnie rozsmarować krem przy użyciu noża cukierniczego.
A gdy braki…
Ok, może się okazać, że zapomnieliście kupić dekoracji, ale to także nie problem, wszak przyda się odrobina wyobraźni i produkty, które większość z nas posiada w domu. Otóż do naszej kolejnej dekoracji będziemy potrzebować płatków śniadaniowych. Jeżeli posiadacie te kolorowe, to świetnie, jeżeli nie, to cóż, sprawdzą się każde. Wystarczy tylko je wymieszać, a następnie delikatnie pokruszyć i ułożyć na wierzchu i brzegu ciasta. Efekt będzie wręcz imponujący. Do dekorowania przydadzą się także czekoladki czy wafelki, które wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie włożyć w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze oraz oczywiście bardziej kaloryczne, ale przy tym zachwycać będzie jeszcze bardziej swoją estetyką.
Dekoracja ciast to niewątpliwie sztuka, ale można także iść na skróty i zamiast spędzać godziny na dekorowaniu skorzystać z naszych rad, dzięki którym ciasto domowe będzie obłędnie się prezentować. Oczywiście pamiętajcie o zaopatrzeniu się w różne kolorowe posypki czy lukrowe figurki, a do tego przydadzą się tylki i noże cukiernicze. Jeżeli chcecie, aby wasze kremy były wielokolorowe, to pamiętajcie o barwnikach spożywczych w płynie.
Estetyka w tego typu wypiekach jest bardzo ważna,jemy oczami to tak samo jak się mówi „jak Cię widzą tak Cię piszą”. Myślę, że odpowiednio dobrana tylka cukiernicza potrafi zdziałać cuda, ale też odrobina wyobraźni.