Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Blachy do pieczenia. Wybieramy i pieczemy!

Materiał zewnętrzny 25 września 2017
Blachy do pieczenia. Wybieramy i pieczemy!
Blachy do pieczenia. Wybieramy i pieczemy!

Kuchnia bez piekarnika czy blach? Nie znajdziemy takiej! Chyba każdemu z nas choć raz w życiu zdarzyło się upiec jakieś ciasto. A jak nie ciasto, to pizzę lub mięso, pasztet, zapiekankę. Ciasteczka z dziećmi lub kruche ciastka korzenne, które mogą zawisnąć na choince w święta. Wybieramy zatem blachy i blaszki, które z pewnością przydadzą się podczas kulinarnych podbojów.

--- Reklama ---

Z jakich materiałów?

Tradycyjne blaszki metalowe to tylko jeden z wielu wyborów. Dziś możemy lawirować pomiędzy blachami z nieprzywierającą powłoką, jak i wykonanymi, z modnego ostatnio silikonu. Każde rozwiązanie ma swoje zalety, ale i pewne wady.

Najtańsze rozwiązanie to blaszki aluminiowe. Pod względem ceny nie mają sobie równych, poza tym są lekkie. Niestety produkty przywierają do nich, a same blaszki dość szybko rdzewieją, jeśli odpowiednio się o nie nie zadba.

Lepszym wyborem będą blachy zaopatrzone w nieprzywierającą powłokę. To zdecydowanie większy komfort pieczenia, łatwość utrzymania w czystość, a co za tym idzie brak rdzy, która nie tylko nieestetycznie wygląda, ale i sprawia, że nasze wypieki szybko tracą na swoich walorach. Tego typu produkty znaleźć można między innymi w dziale blachy do pieczenia w sklepie DoGotowania.pl.

A może modny ostatnio silikon? Formy silikonowe choć są najdroższe, to faktycznie wyróżniają się na tle innych produktów. Przede wszystkim są odporne na zmiany temperatury, giętkie, więc bez problemu schowamy je w dowolnym miejscu. Mają rozmaite kształty, nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi, a do tego są kolorowe. Największa ich wada to właśnie elastyczność. Plus, bowiem łatwość przechowywania, ale minus z tego względu, że przeniesienie w miękkiej formie lejącego się produktu, może stanowić nie lada wyzwanie.

Co mamy do wyboru

Tradycyjne blaszki, prostokątne czy kwadratowe, to nie wszystko. Możemy wybrać okrągłe bądź te specjalne, do pieczenia najbardziej klasycznych babek drożdżowych. Jeśli w kuchni lubimy spędzać czas, między innymi na pieczeniu, z pewnością przyda się okrągła, płaska blacha, na której uzyskamy wyśmienity spód do pizzy. Z kolei, jeśli fast foody nie są nam obce, ale chcemy wykonać je w domowym zaciszu, w zdrowej wersji, możemy zainwestować w blachę do pieczenia frytek.

Na co zwracać uwagę

Na etapie wybierania blaszek, poza kształtem czy przeznaczeniem, oczywiście zwracamy uwagę na jakość. Produkty powinny być oznaczone, iż posiadają niezbędne atesty lub certyfikaty, które potwierdzają ich możliwość kontaktu z żywnością.

Istotne informacje to te, które dotyczą rodzaju piekarników, w jakich możemy użytkować blach. Nie ma szczególnych ograniczeń pod tym względem, jednakże dla zachowania trwałości takich produktów, do kuchenek gazowych warto wybierać blaszki srebrne, do piekarników elektrycznych zaś, blaszki czarne.

Poza tym pamiętajmy o sposobie czyszczenia i pielęgnacji, przechowywania, a nasze kuchenne blachy z pewnością staną się doskonałą bazą do stworzenia pysznych wypieków.

Tagi aluminium, blachy, formy, pieczenie, piekarnik, silikon
Materiał zewnętrzny 25 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Marynowane rydze na ostro Marynowane rydze na ostro
Następny wpis Pianowiec z owocami Pianowiec z owocami
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pierogi z kurkami

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Orzechowiec

Orzechowiec

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Schab dojrzewający

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?