Białe wino wytrawne – o tym jak je podawać i jak wpływa na nasze zdrowie

5 min. czytania
1
1

Białe wino wytrawne jak pewnie niewiele osób zdaje sobie sprawę, również ma wiele właściwości prozdrowotne. Z racji tego, iż jest wytrawne, zawiera bardzo mało cukru, który jak wiadomo nie jest najzdrowszym dodatkiem. Cała słodycz w nim zawarta pochodzi jedynie z naturalnego soku owoców użytych do jego produkcji. Nie zawiera ono w sobie więc zbyt wiele kalorii, przez co jest najczęściej wybierane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Wiadomo, iż jak każdy alkohol, wino nie jest całkiem zdrowe i może zaszkodzić zdrowiu, a nawet uzależnić, ale pite z umiarem, w odpowiednich ilościach jest  w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Jakie więc niesie zalety spożywanie jednej do dwóch lampek wina w ciągu dnia?

Białe wina wytrawne wspomagają trawienie oraz działanie układu pokarmowego. Ponadto są bardzo moczopędne, przez co pozwalają się pozbyć oraz zapobiegają infekcjom układu moczowego. Jest to również idealny sposób na pozbycie się nadmiaru zatrzymanej w organizmie wody. Ten sposób pozytywnie wpływa na pozbycie się z organizmu zbędnych substancji i toksyn oraz znacząco usprawnia pracę nerek obniżając przy tym ryzyko wystąpienia kamienicy nerkowej. Ponadto białe wina wytrawne mają pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i serca. Są źródłem wielu cennych witamin z grupy B oraz takich jak A,C,H,PP. Są także bogate w polifenole, kwasy organiczne, estry, garbniki, a także fosfor i żelazo.

Jak i do czego spożywać białe wino wytrawne?

Białe wino wytrawne najlepiej komponuje się z białymi mięsami, innymi wędlinami, delikatnymi serami, rybami, owocami morza czy sardynkami. Często podaje się je również solo lub jako aperitif przed posiłkiem. Ma to pozytywny wpływ na wyostrzenie smaku. Warto pamiętać jednak o tym, że białe wino zawsze należy podawać delikatnie schłodzone (temperatura 8 – 12 stopni Celsjusza jest dla niego idealna, gdyż umożliwia wydobycie pełni jego głębokiego smaku). Temperatura pokojowa zdecydowanie mu nie służy, białe wino traci w niej swoje wszystkie walory smakowe, świeżość i orzeźwiający charakter. Poza tym warto dodać, że białe wino świetnie sprawdzi się również w kuchni, do przyrządzenia wielu dań takich jak makarony, risotto, sosy, mięsa i inne. Podlewając posiłki winem trzeba jednak zachować umiar i nie przesadzić, gdyż nadmiar może zagłuszyć zamiast podkreślić smak jedzenia. Białe wino wytrawne najlepiej podawać w wysokich, prostych kieliszkach, lub tych nieco zwężających czy rozszerzających się ku górze ściankach. Szeroki wybór białych win wytrawnych znaleźć można w internetowym sklepie winiarskim Zielone Butelki.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).