Kiedy nadchodzi maj czujemy już charakterystyczny zapach rozpałki i unoszącego się dymu, a także pieczonej kiełbasy. To znak, że rozpoczął się sezon grillowy. Niestety spożywanie zbyt dużej ilości mięsa, szczególnie tłustego ma negatywny wpływ na ściany naczyń krwionośnych i może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, nie mówiąc już o otyłości brzusznej. Jednak nie chcemy Was straszyć, nie taka jest nasza idea. Wszystko jest dla ludzi, ale w racjonalnych ilościach i przy odpowiednim zbilansowaniu składników, dlatego dziś podpowiemy, jak zorganizować barbecue w zdrowym stylu.
Mięso z mięsem i na mięsie – nie idź tą drogą!
Bardzo często organizując grilla decydujemy się na zakup dużej ilości kiełbas, wszak wybór w sklepach mięsnych jest naprawdę spory. Do tego kupujemy także karkówki, szynki czy kurczaka i tak pół trzody i drobiu trafia na grilla. Do tego bierzemy chleb i obowiązkowo ketchup i musztardę. Choć na początku nam smakuje, to jednak z czasem czegoś brakuje, a żołądek i wątroba zaczynają dawać o sobie znać. Musisz wiedzieć, że zbyt duże spożycie mięsa może być toksyczne dla organizmu, dlatego nie idź tą drogą. Mięsu z mięsem i na mięsie mówimy stanowcze: nie! Twoje menu na organizowane barbecue powinno być bardziej różnorodne. Już pewnym krokiem naprzód będzie zdecydowanie się na grillowanie ryby. Ona też może pysznie smakować z grilla, a przy tym nie jest tak ciężkostrawna, jak kiełbasy czy grillowany karczek. Przede wszystkim jest też zdrowsza i nie zawiera szkodliwych tłuszczów, w przeciwieństwie do wyżej wymienionych. Oczywiście musisz pamiętać, że ryby do grillowania muszą być świeże, a ni gdy mrożone. Dlatego musisz zrobić zakupy w sklepie rybnym przed samą imprezą. Świetnie sprawdzą się łosoś, pstrąg, halibut, ale również sandacz, makrela czy okoń.
Pamiętaj, że grillować można także warzywa
Oczywiście nie samym mięsem żyje człowiek, a jak już wiesz każdy nadmiar może szkodzić, dlatego na barbecue w zdrowym stylu warto przygotować warzywa. Doskonale sprawdzą się grillowana papryka faszerowana lub bakłażan. Oczywiście świetnie smakują ziemniaki z grilla. Możesz oczywiście owinąć je w folię i piec „w mundurkach”. Możesz też przygotować warzywne szaszłyki, na których znajdzie się cebula, cukinia, papryka, pieczarki czy pomidory. Z powodzeniem zgrillujesz także kukurydzę, brokuły, marchewkę i szparagi. Oczywiście wszystko powinno być świeże, a nie mrożone.
Pogoda nie dopisała, a zaprosiłeś już gości? Skorzystaj z rodzinnego cateringu z dowozem albo kup grilla z pokrywą
Jeśli pogoda na grilla nie dopisała, a przygotowałeś już specjały, to zawsze możesz odpiec je w domowym piekarniku. Gdy jednak coś pójdzie nie tak bądź nie chce Ci się przygotowywać posiłków, to możesz wybrać catering dietetyczny z dowozem i wybrać opcję dla rodziny, w przypadku której zyskasz dodatkowe porcje. Oczywiście sprawdź wcześniej w menu, najlepiej by w danym dniu były w nim potrawy grillowane, jak np. grillowany wraps z paprykowym hummusem i warzywami. Twoi goście na pewno i tak będą zachwyceni. Aby uniezależnić się od pogody, trzeba zainwestować w grilla z pokrywą, który zapewni też szybsze przygotowanie potraw, a także lepsze rozłożenie się aromatów przypraw, które sprawią, że dania staną się bardziej wyraziste.
Pamiętaj o aktywności po jedzeniu – może być spacer albo wspólna zabawa w ogrodzie
Barbecue w zdrowym stylu może być takim nie tylko dzięki dobranemu menu, ale również zaplanowanym aktywnościom. Warto wybrać się na spacer albo pobawić się z czworonożnym pupilem w ogrodzie. Dla dzieci można zorganizować wyścigi w workach i inne tego typu atrakcje. Gdy pogoda nie dopisze zawsze można potańczyć w domu, w końcu to też świetna forma ruchu. Decydując się na alkohol dla dorosłych gości warto wybrać wino lub piwo, które najlepiej będą pasować do grilla. Oczywiście, aby było zdrowo nie należy z nim przesadzać. Jeszcze lepiej, zamiast alkoholu podać napoje bezalkoholowe samodzielnie przygotowane na bazie świeżo wyciśniętych soków.
Barbecue w zdrowym stylu może się udać, niezależnie od pogody. Ostatecznie zawsze możesz wybrać catering dietetyczny z dowozem i zapewnić gościom urozmaicone menu.