Bakalie to suszone owoce oraz orzechy, których historia sięga starożytnej Mezopotamii. Tradycyjnie suszono owoce pochodzące z regionów południowych, takie jak winogrona, daktyle czy figi, obecnie jednak coraz większą popularnością cieszą się także np. suszone jabłka, które również można traktować jako bakalie.
Stosuje się je powszechnie do wypieku ciast i ciastek, jednak ze względu na wartości odżywcze i zdrowotne bakalie warto uwzględniać przy różnych kulinarnych okazjach. Zwłaszcza, że są szeroko dostępne i różni producenci tych smakołyków, jak Haps, Helio czy Sante, zaopatrują w nie wiele sklepów i marketów. Zobacz, jak można wykorzystać bakalie w kuchni i nie tylko.
Przekąski bakaliowe
Bakalie mają dużo wartości odżywczych, witamin oraz minerałów i pozytywne działanie na ludzki organizm. Mają też stosunkowo niski indeks glikemiczny. Wszystko to sprawia, że są świetną, zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek takich jak chipsy czy słone paluszki. Warto sięgać po przekąski bakaliowe, zwłaszcza ich mieszanki, wśród których najpopularniejsza jest mieszanka studencka, czyli rodzynki, orzechy (zwykle laskowe) oraz migdały. Gotowe mieszanki studenckie oferują m.in. Bakaland, Lorenz czy Haps.
Batony z bakaliami
Choć bakalie, a zwłaszcza orzechy dodaje się od dawna do wielu batonów, w tym także popularnych słodkich batonów w czekoladzie, zdrowszą alternatywą są batony proteinowe lub batony fitness, które w przewadze składają się właśnie z bakalii, często z dodatkiem miodu lub czekolady. Ich skład jest opracowywany tak, by dostarczać organizmowi wartościowych składników i pomóc w regeneracji czy odzyskaniu energii np. po treningu, ale też w ciągu dnia, gdy nagle dopadnie nas głód. Ponieważ są niewielkich rozmiarów, zajmują niewiele miejsca, to warto mieć je pod ręką przez cały czas. Pozwalają poskromić apetyt, dbając jednocześnie o zdrowie i linię.
Bakaliowe dodatki do śniadania
Jeśli na śniadanie zjadasz owsiankę, płatki śniadaniowe z mlekiem czy jogurt, bakalie są doskonałym dodatkiem. Świetnie komponują się z tymi prostymi daniami, a na dodatek nie wymagają żadnego zachodu – wystarczy je dosypać. Sięgnij po bakalie Haps, Sante lub innego producenta, by codziennie rano błyskawicznie uzupełnić swoje śniadanie o cenne witaminy i minerały oraz zapewnić sobie jeszcze większą dawkę energii na cały dzień!
Jeśli masz tendencję do podjadania między posiłkami, warto też trzymać pod ręką ulubione bakalie. Szybko zaspokajają apetyt i nie zaszkodzą diecie tak bardzo, jak słone przekąski z dużą ilością tłuszczu czy słodkie ciasteczka z ogromem cukru. A szeroki wybór różnych orzechów i suszonych owoców sprawi, że nie znudzi cię monotonia takich przekąsek. Niewielkie opakowania bakaliowych mieszanek nadają się też świetnie do zabrania ze sobą w podróż – zarówno samochodem, jak i na wędrówki po górskich szlakach. Nie tylko zaspokoją głód na trasie, ale także dodadzą energii, która pomoże szybko i bezpiecznie pokonać kolejne kilometry!