Bardzo często przygotowywanie zdrowych a jednocześnie smacznych posiłków może się kojarzyć z długim i pracochłonnym zajęciem. Jednak wcale tak być nie musi. Odpowiednio dobrane akcesoria oraz sprzęty kuchenne mogą znacznie przyspieszyć i ułatwić ich przygotowywanie. Sprawdź co warto mieć w swojej kuchni by szybko i bez trudu gotować posiłki.
By dbać o swoje zdrowie warto uprawiać regularnie sporty, pamiętać o właściwym wypoczynku a przede wszystkim zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jednak gotowanie dla całej rodziny to nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chcemy by było to świeże i pełnowartościowe posiłki bez używania półproduktów, które zawierają dużo cukru, soli czy konserwantów. Oto kilka niezbędnych sprzętów kuchennych, które z pewnością ułatwią Ci to zadanie.
Szybkowar – skraca czas przygotowywania posiłków
Szybkowar to specjalny garnek ciśnieniowy, który znacznie przyspiesza przygotowywania różnych dań. Są one produkowane ze stali nierdzewnej i wyposażone w specjalnie zamykana pokrywę z zaworem bezpieczeństwa, która pozwala na wzrost ciśnienia w naczyniu. W ofercie znajdują się modele, które ustawia się na kuchence gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej, a także podłączane do prądu. Dania przygotowywane w takim urządzenia mają większą zawartość witamin i mikroelementów, nie wymagają dodawania tłuszczu a czas ich gotowania jest 2-3 – krotnie krótszy niż przy gotowaniu tradycyjnym.
Blender – do robienia zup, sosów, koktajli, past a nawet smacznych sałatek
W ofercie sklepowej możesz dostać dwa typu tego sprzętu – kielichowy i ręczny.
Blender ręczny – to nieduże urządzenie, które nie posiada własnego kielicha. Jego ostrza zamontowane są na specjalnej wydłużonej końcówce montowanej do rączki. Umożliwia to miksowanie produktów w różnych pojemnikach, np. garnkach czy dzbankach. W zależności od zestawu jaki wybierzesz możesz mieć dodane następujące akcesoria dodatkowe: rozdrabniacz, końcówka do ubijania, końcówka do spieniania mleka, czy wysoki pojemnik do miksowania. Dzięki temu przygotujesz smacznego i zdrowe zupy, sosy pasty czy koktajle.
Blender kielichowy – jest wyposażony w pojemnik do miksowania, na dnie którego znajdują się ostrza. Jest przeznaczony przede wszystkim do przygotowywania koktajli, sosów, budyniów czy lodów.
Grill elektryczny – trochę lata w środku zimy
Grille elektryczne pozwalają na przyrządzenie smacznych potrwa niemal bez dodatku tłuszczu. Do wyboru są modele opiekające z jednej lub z dwóch stron naraz. Możesz przygotowywać na nich różne rodzaje mięsa, ryb czy warzywa. Jest prosty w użycia a jedyną jego wadę jest ilość miejsce potrzebna do jego przechowywania, choć oczywiście można wybrać nieduże modele.
Kombiwar
Swoją formą są zbliżone do tradycyjnego prodiża jednak obróbka termiczna zachodzi w nich dzięki działaniu światła halogenowego. Składa się ze szklanego pojemnika oraz pokrywy, w której zamontowane są halogenowe grzałki. Potrawy poddawana są obróbce gorącego powietrza. Wyposażony jest w minutnik oraz termostat, które umożliwiają dość precyzyjną regulację tego urządzenia. Doskonale się nadaję do przygotowywania potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych bez dodawania zbędnych ilości tłuszczu. Można także upiec w nim smaczne ciasto. Niektóre kombiwary posiadają również funkcję gotowania na parze.
Dzięki takim sprzętom będziesz mógł bez trudu przygotowywać codziennie wspaniale posiłki dla całej rodziny.