3 cechy dobrej jakości czekolady

Materiał zewnętrzny

Czekolada z całą pewnością jest jednym z ulubionych produktów spożywczych w każdej grupie wiekowej konsumentów. Można ją kupić w różnej postaci – mleczną, gorzką, białą, z nadzieniem czy z dodatkami. Najważniejszą kwestią jest jednak jakość czekolady. Powinna być wysoka, aby dostarczać do organizmu nie tylko sam tłuszcz i cukier, ale również cenne składniki odżywcze. Bez względu na wszystko należy pamiętać, że czekolada jest kaloryczna. Kostka czekolady mlecznej ma ok 30 kcal. Aby wspierać zdrowie, zaleca się spożycie maksymalnie 4 kostek dobrej jakościowo czekolady dziennie. Na co zwracać uwagę podczas kupna czekolady i jak rozpoznać tę dobrą?

Lista składników

Przyjmuje się zasadę, że im krótsza lista składników, tym lepszy produkt. Dotyczy to nie tylko czekolady, ale większości produktów spożywczych. Zasada ta bardzo często się sprawdza. Zapoznając się ze składem, należy sprawdzić, czy masło kakaowe nie zostało zastąpione w procesie produkcji olejem roślinnym. Jest to bardzo często praktykowane, ponieważ umożliwia zmniejszenie kosztów produkcji. Niestety, oleje roślinne w słodyczach są zbędnym źródłem tłuszczów. Zmienia się także smak samej czekolady – koneserzy twierdzą, że brakuje jej charakteru i wyjątkowości. Odnosząc się do składu, prawdziwa czekolada powinna zawierać w sobie jedynie miazgę i tłuszcz kakaowy, cukier oraz ewentualnie mleko oraz naturalny aromat wanilii.

Dopuszczalne są naturalne dodatki, takie jak bakalie, rodzynki, płatki kokosowe czy przyprawy. Tutaj warto zaznaczyć, że im mniej cukru, tym lepiej. Właśnie z tego względu ceni się czekolady gorzkie, które nie tylko posiadają małą zawartość cukru, ale i są cennym źródłem magnezu. Lubianym dodatkiem podnoszącym prestiż czekolady jest czysty ekstrakt waniliowy, wydobywający z produktu wyjątkowy aromat. Wykazano, że najwięcej sztucznych dodatków i cukru znajduje się w czekoladach mlecznych nadziewanych różnymi masami.

Zawartość kakao

Zawartość kakao w produkcie świadczy o tym, czy jest to prawdziwa czekolada czy wyrób czekoladopodobny. Z tym drugim mamy do czynienia w sytuacji, gdy zawartość kakao nie przekracza 8% całkowitej masy produktu. Wyroby czekoladopodobne zawierają w składzie alternatywne tłuszcze do oryginalnego tłuszczu kakaowego, zwykle utwardzane tłuszcze roślinne lub rafinowane oleje roślinne. Także to jest zabiegiem mającym na celu zmniejszenie kosztów produkcji. Niska zawartość kakao sprawia, że producenci zmuszeni są dodać do czekoladowej masy wiele szkodliwych składników, takich jak aromaty, barwniki czy konserwanty. Mają one wzbogacić smak, jednak miłośnicy prawdziwej czekolady szybko znajdą różnice. Za najzdrowszą czekoladę, mającą wysoką jakość, uznaje się tę o zawartości kakao na poziomie minimum 70%.
W praktyce, aby móc nazwać czekoladę naturalną, powinna mieć przynajmniej 34% masy kakaowej w składzie. To wystarczy wielu osobom, jednak znawcy wiedzą, że prawdziwa czekolada rozpoczyna się od 60% masy kakaowej. Czekolady dzielimy na deserowe (do 70% masy kakaowej) oraz gorzkie (powyżej 70% masy kakaowej). Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku czekolady mlecznej. Tutaj próg znajduje się na poziomie 40% masy kakaowej.

Wygląd czekolady

Dobra jakościowo czekolada powinna być gładka i raczej nie znajdziemy na jej powierzchni żadnych nalotów. Biały lub szary nalot świadczy jedynie o tym, że czekolada była źle przechowywana, a do jej produkcji użyto niskiej jakości składników, prawdopodobnie w złych proporcjach. Nalot w kolorze białym bierze się z cukrów, zaś szary – z tłuszczy. Obserwując czekoladę z dodatkami, warto przyjrzeć się również im. Wszystkie dodatki powinny mieć podobny kolor, nie mogą być wyblakłe. Znaczne różnice w kolorystyce mogą świadczyć o tym, że suszone owoce czy bakalie pochodziły z gorszego sortu. Jedną z lepszych jakościowo jest belgijska czekolada Callebaut, tworzona od ponad 100 lat zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dostępna w specjalistycznych sklepach z zaopatrzeniem dla cukierni. Pracują na niej pracownie czekolady ceniące wysoką jakość produktów. Wybierając tego typu produkty, mamy pewność, że spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy czekolady. Wystarczy raz skosztować dobrej czekolady, aby zauważyć różnicę. Odwiedź sklep z artykułami cukierniczymi, jeśli interesują Cię dobrej jakości produkty.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze