Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Zwijane pączki z jabłkami – słodka przekąska na karnawał

Kosą po patelni 26 stycznia 2021
Zwijane pączki z jabłkami są pyszne, miękkie i delikatne. Dodatkowo wilgotne w środku dzięki jabłkom i zachowują długo świeżość. Posypane cukrem pudrem są w sam raz słodkie, myślę że z lukrem trzeba by było ograniczyć cukier w środku. Zwijane z małymi kawałkami jabłek będą zaskoczeniem dla osób je jedzących. Wyglądają tez nietypowo ponieważ jabłka tworzą małe otwory na powierzchni pączka. Smak jest obłędny i znikają z talerza tak szybko jak się je robi.
To idealna propozycja nie tylko na karnawał i tłusty czwartek. Szczególnie używając Thermomix jako pomocnika w kuchni, robi się je naprawdę szybko. Wyrabianie ciasta dla wielu osób to zmora, chociaż ja bardzo lubię to robić. Polecam ten przepis na zwijane pączki z jabłkami i ręczę, że będą Tobie i Twoim domownikom lub znajomym smakować.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 30 min.
W wersji na Thermomix przygotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Ilość porcji 20 sztuk +
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zwijane pączki z jabłkami

Potrzebne składniki

Ciasto na pączki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 220 ml mleka
  • 80 g masła (ciepłe pokrojone w kostkę)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%

Dodatkowo

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia pączków (o neutralnym zapachu)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od zrobienia rozczynu. Mleko podgrzewam do temperatury około 40 stopni, wkruszam do niego drożdże, dodaje 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsypuję szczyptę soli, przykrywam ją reszta mąki, dodaję pozostały cukier, żółtka, spirytus i masło. Dokładam też wyrośnięty rozczyn i wszystko mieszam i wyrabiam rękami na gładkie ciasto. Wyrabianie to niestety najmniej przyjemny proces i trwa min. 20 min.
  • Wyrobione ciasto zostawiam w misce na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej o wymiarze 48×25 cm. Grubość jaka wyjdzie ważne by było w miarę równo.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsypuję cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem. Warto raz pociągnąć wałkiem by się trochę wbił w ciasto, wtedy nie będzie się rozsypywał przy zwijaniu.
  • Na cieście rozkładam jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę.
  • Całość zawijam w rulon jak makowiec wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroję w 2 cm kawałki.
  • Każdy kawałek formuję lekko w dłoniach, nadając brzegom lekko kulisty kształt. i lekko dociskając tak by się nie rozklejały.
  • Pączki smażę na rozgrzanym wcześniej oleju z obu stron na złoty kolor. Trzeba podgrzać dobrze olej, a następnie lekko zmniejszyć temperaturę by smażyły się niezbyt szybko. Wtedy w środku będą też ładnie usmażone. Do obracania i wyjmowania pączków polecam normalną łyżkę cedzakową. Kilka kawałków jabłka pewnie wypadnie z pączków ale nie przejmujemy się tym tylko wyławiamy je z oleju, straty są naprawdę niewielkie..
  • Pączki wyjmuję na papier i odsączam z tłuszczu. Można je posypać jak ostygną cukrem pudrem.

Wersja na Thermomix

  • Do naczynia miksującego dodaję cukier, pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło i ustawiam czas 1 min 30 s – temperatura 37°C – obroty 5.
  • Dodaję spirytus, mąkę i sól i ustawiam program ciasto na 3 min.
  • Dalej postępuję jak w zwykłym przepisie od punktu 3.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zwijane pączki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi jabłka, pączki, słodkie, smażone, zawijane
Kosą po patelni 26 stycznia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ile kalorii spalamy na rowerze?
Następny wpis Co warto wiedzieć o białych winach
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 stycznia 2021 09:06

Zdecydowanie moje smaki, kusisz 🙂 Dobrze, że to już dużo nie zostało tego karnawału, bo mnie z domu pognają ha ha

0
Odpowiedz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?