w , , , , ,

Zwijane pączki z jabłkami – słodka przekąska na karnawał



Zwijane pączki z jabłkami są pyszne, miękkie i delikatne. Dodatkowo wilgotne w środku dzięki jabłkom i zachowują długo świeżość. Posypane cukrem pudrem są w sam raz słodkie, myślę że z lukrem trzeba by było ograniczyć cukier w środku. Zwijane z małymi kawałkami jabłek będą zaskoczeniem dla osób je jedzących. Wyglądają tez nietypowo ponieważ jabłka tworzą małe otwory na powierzchni pączka. Smak jest obłędny i znikają z talerza tak szybko jak się je robi.
To idealna propozycja nie tylko na karnawał i tłusty czwartek. Szczególnie używając Thermomix jako pomocnika w kuchni, robi się je naprawdę szybko. Wyrabianie ciasta dla wielu osób to zmora, chociaż ja bardzo lubię to robić. Polecam ten przepis na zwijane pączki z jabłkami i ręczę, że będą Tobie i Twoim domownikom lub znajomym smakować.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 30 min.
W wersji na Thermomix przygotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Ilość porcji 20 sztuk +
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zwijane pączki z jabłkami

Potrzebne składniki

Ciasto na pączki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 220 ml mleka
  • 80 g masła (ciepłe pokrojone w kostkę)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%

Dodatkowo

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia pączków (o neutralnym zapachu)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od zrobienia rozczynu. Mleko podgrzewam do temperatury około 40 stopni, wkruszam do niego drożdże, dodaje 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsypuję szczyptę soli, przykrywam ją reszta mąki, dodaję pozostały cukier, żółtka, spirytus i masło. Dokładam też wyrośnięty rozczyn i wszystko mieszam i wyrabiam rękami na gładkie ciasto. Wyrabianie to niestety najmniej przyjemny proces i trwa min. 20 min.
  • Wyrobione ciasto zostawiam w misce na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej o wymiarze 48×25 cm. Grubość jaka wyjdzie ważne by było w miarę równo.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsypuję cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem. Warto raz pociągnąć wałkiem by się trochę wbił w ciasto, wtedy nie będzie się rozsypywał przy zwijaniu.
  • Na cieście rozkładam jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę.
  • Całość zawijam w rulon jak makowiec wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroję w 2 cm kawałki.
  • Każdy kawałek formuję lekko w dłoniach, nadając brzegom lekko kulisty kształt. i lekko dociskając tak by się nie rozklejały.
  • Pączki smażę na rozgrzanym wcześniej oleju z obu stron na złoty kolor. Trzeba podgrzać dobrze olej, a następnie lekko zmniejszyć temperaturę by smażyły się niezbyt szybko. Wtedy w środku będą też ładnie usmażone. Do obracania i wyjmowania pączków polecam normalną łyżkę cedzakową. Kilka kawałków jabłka pewnie wypadnie z pączków ale nie przejmujemy się tym tylko wyławiamy je z oleju, straty są naprawdę niewielkie..
  • Pączki wyjmuję na papier i odsączam z tłuszczu. Można je posypać jak ostygną cukrem pudrem.

Wersja na Thermomix

  • Do naczynia miksującego dodaję cukier, pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło i ustawiam czas 1 min 30 s – temperatura 37°C – obroty 5.
  • Dodaję spirytus, mąkę i sól i ustawiam program ciasto na 3 min.
  • Dalej postępuję jak w zwykłym przepisie od punktu 3.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zwijane pączki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Zdecydowanie moje smaki, kusisz 🙂 Dobrze, że to już dużo nie zostało tego karnawału, bo mnie z domu pognają ha ha