Kosą po patelni Przepisy Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek z kiełbasą i jajkiem

0

Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego. Zrobiony na własnym zakwasie smakuje naprawdę wybornie. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu. Żurek jest sycącą, rozgrzewającą zupą. Jest bardzo aromatyczny dzięki boczkowi i grzybom. Polecam.

Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek z kiełbasą i jajkiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 300 g wędzonego, surowego boczku
  • 200 g dobrej białej kiełbasy
  • 250 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 płaskie łyżki chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól, majeranek

Sposób przygotowania

  1. Boczek wkładamy do zimnej wody (ok. 2 litry) w całości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  2. Do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, grzyby i gotujemy kolejne 15 minut.
  3. Dokładamy do środka kiełbasę i znów czekamy 15 min.
  4. Wyjmujemy wszystkie warzywa, boczek i kiełbasę i studzimy. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w kawałki. Boczek wrzucamy ponownie do zupy.
  5. Doprawiamy chrzanem, majerankiem pieprzem i gotujemy chwilę.
  6. Dodajemy stopniowo zakwas do uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli potrzeba solimy do smaku.
  7. Wykładamy ugotowane na twardo jajko i kawałki kiełbasy na talerz i zalewamy wywarem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zurek-kielbasa-jajkiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…