Kosą po patelni Przepisy Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek z kiełbasą i jajkiem

2 min. czytania
1
0
Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego. Zrobiony na własnym zakwasie smakuje naprawdę wybornie. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu. Żurek jest sycącą, rozgrzewającą zupą. Jest bardzo aromatyczny dzięki boczkowi i grzybom. Polecam.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g wędzonego (surowego boczku)
  • 200 g dobrej białej kiełbasy
  • 250 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 płaskie łyżki chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz (sól, majeranek)

Sposób wykonania:

  • Boczek wkładamy do zimnej wody (ok. 2 litry) w całości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, grzyby i gotujemy kolejne 15 minut.
  • Dokładamy do środka kiełbasę i znów czekamy 15 min.
  • Wyjmujemy wszystkie warzywa, boczek i kiełbasę i studzimy. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w kawałki. Boczek wrzucamy ponownie do zupy.
  • Doprawiamy chrzanem, majerankiem pieprzem i gotujemy chwilę.
  • Dodajemy stopniowo zakwas do uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli potrzeba solimy do smaku.
  • Wykładamy ugotowane na twardo jajko i kawałki kiełbasy na talerz i zalewamy wywarem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…