Kosą po patelni Przepisy Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek z kiełbasą i jajkiem

2 min. czytania
1
0
Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego. Zrobiony na własnym zakwasie smakuje naprawdę wybornie. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu. Żurek jest sycącą, rozgrzewającą zupą. Jest bardzo aromatyczny dzięki boczkowi i grzybom. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Przepis na:

Żurek z kiełbasą i jajkiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego (surowego boczku)
  • 200 g dobrej białej kiełbasy
  • 250 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 płaskie łyżki chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz (sól, majeranek)

Sposób wykonania:

  • Boczek wkładamy do zimnej wody (ok. 2 litry) w całości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, grzyby i gotujemy kolejne 15 minut.
  • Dokładamy do środka kiełbasę i znów czekamy 15 min.
  • Wyjmujemy wszystkie warzywa, boczek i kiełbasę i studzimy. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w kawałki. Boczek wrzucamy ponownie do zupy.
  • Doprawiamy chrzanem, majerankiem pieprzem i gotujemy chwilę.
  • Dodajemy stopniowo zakwas do uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli potrzeba solimy do smaku.
  • Wykładamy ugotowane na twardo jajko i kawałki kiełbasy na talerz i zalewamy wywarem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    5 grudnia 2017 w 22:43

    Ale mi smaka narobiłeś! Pamiętam, jak wiosną robiłam żurek, chyba z 15 litrów. Kupiłam w „galerii wędlin” prawie 2 kg pysznego boczku, chyba z kilogram dobrej szynki, kilka białych kiełbas i transportowałam to w plecaku przez pół miasta. Taki aromat leciał, że wszystkie okoliczne psy i mijający mnie panowie się za mną oglądali! 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …