Kosą po patelni Przepisy Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żurek z kiełbasą i jajkiem

4 min. czytania
1
0
Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego. Zrobiony na własnym zakwasie smakuje naprawdę wybornie. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu. Żurek jest sycącą, rozgrzewającą zupą. Jest bardzo aromatyczny dzięki boczkowi i grzybom. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Jak wykonać przepis na - Żurek z kiełbasą i jajkiem
Składniki:
  • 300 g wędzonego (surowego boczku)
  • 200 g dobrej białej kiełbasy
  • 250 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 płaskie łyżki chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz (sól, majeranek)
Sposób wykonania:
  • Boczek wkładamy do zimnej wody (ok. 2 litry) w całości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, grzyby i gotujemy kolejne 15 minut.
  • Dokładamy do środka kiełbasę i znów czekamy 15 min.
  • Wyjmujemy wszystkie warzywa, boczek i kiełbasę i studzimy. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w kawałki. Boczek wrzucamy ponownie do zupy.
  • Doprawiamy chrzanem, majerankiem pieprzem i gotujemy chwilę.
  • Dodajemy stopniowo zakwas do uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli potrzeba solimy do smaku.
  • Wykładamy ugotowane na twardo jajko i kawałki kiełbasy na talerz i zalewamy wywarem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żurek z kiełbasą i jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
opycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
opycha.pl
Gość

Ale mi smaka narobiłeś! Pamiętam, jak wiosną robiłam żurek, chyba z 15 litrów. Kupiłam w „galerii wędlin” prawie 2 kg pysznego boczku, chyba z kilogram dobrej szynki, kilka białych kiełbas i transportowałam to w plecaku przez pół miasta. Taki aromat leciał, że wszystkie okoliczne psy i mijający mnie panowie się za mną oglądali! 😀

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite