Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Kosą po patelni 27 września 2017
Zupa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa ze świeżych grzybów leśnych
Też już macie dość tego grzybowego szaleństwa? Ja powoli tak, kończą się pomysły co z tymi wszystkimi grzybami robić. Jeszcze grzyby na śniadanie, na obiad, na kolacje. Bleh... Dobra ale chyba miałem zachęcać do zupy, a nie obrzydzać grzyby. Zupa ze świeżych grzybów leśnych... że ten, no pyszna, ale czemu z grzybów? Nie jednak nie potrafię, być obiektywny - spróbujcie sami. Dodatkowy atut - to wersja wegetariańska.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Potrzebne składniki

  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • przyprawa uniwersalna
  • sól (pieprz)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 8 łyżek śmietany.

Sposób wykonania

  • Cebulę kroimy w drobna kostkę. Grzyby czyścimy, myjemy kroimy na kawałki.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle cebulę, dodajemy grzyby i smażymy ok.10 minut, obsypujemy mąką dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Warzywa myjemy, marchewkę kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i selera w całości jeżeli ktoś lubi można pokroić.
  • Pokrojone warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą żeby było ok. 2 cm ponad warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną i sól. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie dokładamy grzyby, dokładnie mieszamy i ewentualnie dodajemy sól, pieprz do smaku. Gotujemy 5 minut.
  • Na talerzu dodajemy do każdej porcji 2 łyżki śmietany i posypujemy natka pietruszki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa ze świeżych grzybów leśnych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, grzyby, marchew, świeże, zupa
Kosą po patelni 27 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Smalec grzybowy z papryką Smalec grzybowy z papryką
Następny wpis Sushi - jak rozpocząć przygodę, podstawowe informacje Sushi – jak rozpocząć przygodę, podstawowe informacje
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska
zlapinska
27 września 2017 13:19

o tak… ja już się czuję strasznie osaczona tym sezonem… 🙂 i to mimo, że tutaj takiego grzybowego sezonu jak w Polsce nie ma (dłuższy czas wybrane gatunki można dostać po prostu w sklepach, a mieszkam w Hiszpanii). Ale za to na blogach kulinarnych jest takie szaleństwo, że już strach wchodzić, a dużo przepisów jest podobnych 🙂 Ale zup i przetworów (grzyby marynowane, puder, pasty, mrożone, lecza) nigdy za wiele. Przynajmniej można sobie rozłożyć to szaleństwo na cały rok 🙂 🙂

https://www.zielonakuchnia.blogspot.com

0
Odpowiedz

Kurczak po chińsku

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?