Kosą po patelni Przepisy Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

4 min. czytania
5
0
Bardzo gęsta i pożywana zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Wersja wegetariańska w sam raz na lato. Zupę najlepiej podawać z grzankami z dodatkiem zieleniny np. pietruszki. Przepis wyjątkowo kombinowany z powodu nadmiaru soczewicy w domu. Taka trochę kombinacja różnych smaków zaowocowała naprawdę pysznym zjawiskiem. Trochę inspirowałem się klasyczną zupą cieciorkową,, trochę poeksperymentowałem i wyszło coś naprawdę prostego, szybkiego i dobrego. Wszystkim smakowało, a to najważniejsze.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 400 g soczewicy zielonej
  • 3 świeże pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki (do posypania)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Zaczynamy od ugotowania na pół miękko soczewicy, ja miałem akurat soczewice w woreczkach więc zwyczajnie ja ugotowałem, ciut krócej niż w przepisie na opakowaniu.
  • Na patelni usmażyłem na rozgrzanym oleju pokrojoną drobno cebulę. Gdy się lekko zeszkliła dodałem pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i czosnek. Wszystko jeszcze chwile przesmażyłem dokładnie mieszając.
  • Dodałem do cebuli pokrojone świeże pomidory i pomidory z puszki. Całość smażyłem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiłem lekko solą i pieprzem.
  • Przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem bulionem. Dodałem podgotowaną soczewicę. Wymieszałem (w ogóle warto co jakiś czas zamieszać również podczas gotowania) i doprowadziłem do zagotowania. Zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze 10 min.
  • Doprawiłem solą do smaku i odlałem 1/4 zupy do osobnego garnka. Starałem się przełożyć tez trochę gęstego.
  • To co nie odlałem zmiksowałem dokładnie blenderem i wlałem do garnka niemiksowana część. Powstała w ten sposób gęsta zupa krem jednak z wyraźna zawartością ziaren soczewicy, pomidorami i papryką.
  • Podałem na talerzach z grzankami i posypałem wg. uznania jak kto lubił posiekana natka pietruszki. Pycha.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    42
    Udostępnienia

5 komentarzy

  1. Avatar

    Małgorzata

    17 lipca 2019 w 14:07

    U mnie króluje Libijska zupa Szorba Adas z soczewicy, ale Twoja wersja zapowiada się równie pysznie 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Efkakonefka

    17 lipca 2019 w 10:58

    Uwielbiam zupe z soczewicy 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Ania

    17 lipca 2019 w 09:13

    Super, że zupa z zielonej soczewicy, a nie z czerwonej! Lubię obie, jednak zielona jest zdecydowanie za mało reklamowana 😀 No i mega plusem przepisu jest to, że jeśli ma się bulion w zapasie, to można sobie taką zupkę zrobić szybko i w każdej chwili, nawet w awaryjnej sytuacji! 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    Basia

    17 lipca 2019 w 06:44

    Świetna, rozgrzewająca zupa. Wyszła mi przepyszna

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…