Potrzebne składniki
- 400 g soczewicy zielonej
- 3 świeże pomidory
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- olej do smażenia
- natka pietruszki (do posypania)
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Zaczynamy od ugotowania na pół miękko soczewicy, ja miałem akurat soczewice w woreczkach więc zwyczajnie ja ugotowałem, ciut krócej niż w przepisie na opakowaniu.
- Na patelni usmażyłem na rozgrzanym oleju pokrojoną drobno cebulę. Gdy się lekko zeszkliła dodałem pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i czosnek. Wszystko jeszcze chwile przesmażyłem dokładnie mieszając.
- Dodałem do cebuli pokrojone świeże pomidory i pomidory z puszki. Całość smażyłem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiłem lekko solą i pieprzem.
- Przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem bulionem. Dodałem podgotowaną soczewicę. Wymieszałem (w ogóle warto co jakiś czas zamieszać również podczas gotowania) i doprowadziłem do zagotowania. Zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze 10 min.
- Doprawiłem solą do smaku i odlałem 1/4 zupy do osobnego garnka. Starałem się przełożyć tez trochę gęstego.
- To co nie odlałem zmiksowałem dokładnie blenderem i wlałem do garnka niemiksowana część. Powstała w ten sposób gęsta zupa krem jednak z wyraźna zawartością ziaren soczewicy, pomidorami i papryką.
- Podałem na talerzach z grzankami i posypałem wg. uznania jak kto lubił posiekana natka pietruszki. Pycha.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa z zielonej soczewicy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
U mnie króluje Libijska zupa Szorba Adas z soczewicy, ale Twoja wersja zapowiada się równie pysznie 🙂
Uwielbiam zupe z soczewicy 🙂
Super, że zupa z zielonej soczewicy, a nie z czerwonej! Lubię obie, jednak zielona jest zdecydowanie za mało reklamowana 😀 No i mega plusem przepisu jest to, że jeśli ma się bulion w zapasie, to można sobie taką zupkę zrobić szybko i w każdej chwili, nawet w awaryjnej sytuacji! 🙂
Faktycznie taka zupa awaria 🙂
Świetna, rozgrzewająca zupa. Wyszła mi przepyszna