Potrzebne składniki
- 4 spore pory
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 1,5 l bulionu
- 150 g (szynki pokrojonej na plastry)
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 100 ml śmietany 18%
- sól (biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej)
- 1 szklanka startego żółtego sera
- pęczek posiekany natki pietruszki
- 4 łyżki masła + łyżka oliwy do smażenia
Sposób wykonania
- Pory myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry (ja wolę cieńsze).
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnku na zupę z powłoką teflonową lub jeśli takiego nie mamy na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia lekko soląc.
- Wrzucamy pory i smażymy również kilka minut mieszając.
- Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.
- Gotujemy koło 15-20 minut aż pory będą miękkie.
- Dokładamy serek topiony, szynkę pokrojoną w paseczki, pół pietruszki i pół startego żółtego sera. Mieszamy dokładnie gotując do rozpuszczenia sera.
- Hartujemy posoloną śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do środka.
- Gotujemy jeszcze chwil e co jakiś czas mieszając i gotowe.
- Podajemy posypane resztą pietruszki i serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa z porów wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Lubię por bardzo. Na pewno wypróbuję przepis.
cieszę sie napisz koniecznie czy smakowało 🙂