w ,

Zupa z porów

Zupa z porów

Pora na pory w śmietanie... no prawie ale na zupkę z porów zawsze. Jest bardzo łagodna i gęsta. Można jeść letnią nawet więc na upał super. Z pietruszką i serem na wierzchu do tego prezentuje się bardzo ładnie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Zupa z porów

Potrzebne składniki

  • 4 spore pory
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1,5 l bulionu
  • 150 g (szynki pokrojonej na plastry)
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól (biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej)
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • pęczek posiekany natki pietruszki
  • 4 łyżki masła + łyżka oliwy do smażenia

Sposób wykonania

  • Pory myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry (ja wolę cieńsze).
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • W garnku na zupę z powłoką teflonową lub jeśli takiego nie mamy na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia lekko soląc.
  • Wrzucamy pory i smażymy również kilka minut mieszając.
  • Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy koło 15-20 minut aż pory będą miękkie.
  • Dokładamy serek topiony, szynkę pokrojoną w paseczki, pół pietruszki i pół startego żółtego sera. Mieszamy dokładnie gotując do rozpuszczenia sera.
  • Hartujemy posoloną śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do środka.
  • Gotujemy jeszcze chwil e co jakiś czas mieszając i gotowe.
  • Podajemy posypane resztą pietruszki i serem.
Poniżej por przed smażeniem - mnie ten widok jak i Amelkę przeraził - ile tego? Bez paniki ładnie się zredukuje objętość.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa z porów wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola

Lubię por bardzo. Na pewno wypróbuję przepis.

Kosą po patelni

cieszę sie napisz koniecznie czy smakowało 🙂