Zupa z porów

3 min. czytania
2
0
Pora na pory w śmietanie... no prawie ale na zupkę z porów zawsze. Jest bardzo łagodna i gęsta. Można jeść letnią nawet więc na upał super. Z pietruszką i serem na wierzchu do tego prezentuje się bardzo ładnie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Zupa z porów

Składniki:

  • 4 spore pory
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1,5 l bulionu
  • 150 g (szynki pokrojonej na plastry)
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól (biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej)
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • pęczek posiekany natki pietruszki
  • 4 łyżki masła + łyżka oliwy do smażenia

Sposób wykonania:

  • Pory myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry (ja wolę cieńsze).
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • W garnku na zupę z powłoką teflonową lub jeśli takiego nie mamy na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia lekko soląc.
  • Wrzucamy pory i smażymy również kilka minut mieszając.
  • Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy koło 15-20 minut aż pory będą miękkie.
  • Dokładamy serek topiony, szynkę pokrojoną w paseczki, pół pietruszki i pół startego żółtego sera. Mieszamy dokładnie gotując do rozpuszczenia sera.
  • Hartujemy posoloną śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do środka.
  • Gotujemy jeszcze chwil e co jakiś czas mieszając i gotowe.
  • Podajemy posypane resztą pietruszki i serem.

Uwagi dodatkowe

Poniżej por przed smażeniem - mnie ten widok jak i Amelkę przeraził - ile tego? Bez paniki ładnie się zredukuje objętość.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Dola - 13 sierpnia 2017 w 15:45

    Lubię por bardzo. Na pewno wypróbuję przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…