Zupa z porów

5 min. czytania
2
0
Pora na pory w śmietanie... no prawie ale na zupkę z porów zawsze. Jest bardzo łagodna i gęsta. Można jeść letnią nawet więc na upał super. Z pietruszką i serem na wierzchu do tego prezentuje się bardzo ładnie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Zupa z porów
Składniki:
  • 4 spore pory
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1,5 l bulionu
  • 150 g (szynki pokrojonej na plastry)
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól (biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej)
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • pęczek posiekany natki pietruszki
  • 4 łyżki masła + łyżka oliwy do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pory myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry (ja wolę cieńsze).
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • W garnku na zupę z powłoką teflonową lub jeśli takiego nie mamy na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia lekko soląc.
  • Wrzucamy pory i smażymy również kilka minut mieszając.
  • Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy koło 15-20 minut aż pory będą miękkie.
  • Dokładamy serek topiony, szynkę pokrojoną w paseczki, pół pietruszki i pół startego żółtego sera. Mieszamy dokładnie gotując do rozpuszczenia sera.
  • Hartujemy posoloną śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do środka.
  • Gotujemy jeszcze chwil e co jakiś czas mieszając i gotowe.
  • Podajemy posypane resztą pietruszki i serem.
Poniżej por przed smażeniem - mnie ten widok jak i Amelkę przeraził - ile tego? Bez paniki ładnie się zredukuje objętość.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa z porów wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola
2 lat temu

Lubię por bardzo. Na pewno wypróbuję przepis.

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Dola

cieszę sie napisz koniecznie czy smakowało 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…
  • Sałatka grillowa – bomba witaminowa

    Prawdziwa bomba witaminowa - same świeże składniki. Idealna sałatka do mięs z grilla. Świe…
  • Szynka wędzona – kulinarny skarb

    Wyjątkowy aromat, intensywny różowy kolor, soczysta konsystencja i bogaty smak - szynka wę…