Potrzebne składniki
- porcja rosołowa lub 3 skrzydełka kurczaka
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka por, seler)
- 3 duże ziemniaki
- 6 ogórków kiszonych
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- pieprz (sól)
- 100 ml śmietany 12%
Sposób wykonania
- Kurczaka myjemy i zalewamy 2 litrami wody. Dorzucamy ziele, ziarna pieprzu i listki. Całość gotujemy do zagotowania i zmniejszamy ogień.
- Wrzucamy w całości włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko solimy.
- Gotujemy do miękkości warzyw na małym ogniu jak rosół.
- Wyjmujemy włoszczyznę. Marchew i pietruszkę trzemy do środka zupy na grubych oczkach. To samo robimy z ogórkami.
- Gotujemy jeszcze koło 10 min. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeśli jest za mało kwaśne dodajemy trochę wody z ogórków.
- Hartujemy śmietanę wywarem i wlewamy do zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki i gotujemy chwilkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa ogórkowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zupa ogórkowa najlepsza jest na kaca 😉