Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa neapolitańska (zupa serowa z makaronem)

Zupa neapolitańska (zupa serowa z makaronem)

2 min. czytania
3
0
Sycąca i rozgrzewająca zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem. Szybka, niewiele składników w sam raz na dzień, w którym nie mamy za dużo czasu, a trzeba się rozgrzać czymś ciepłym. Jednogarnkowa, a to też zaleta, Zupa niestety w sam raz na raz bo odgrzewanie jej nie wchodzi w grę. Łączymy wszystko, mieszamy i gotowe. Ja ja uwielbiam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 150
Przepis na:

Zupa serowa z makaronem

Składniki:

  • 1 l. bulionu
  • 1 szklanka makaronu najlepiej kolanka (rurki lub muszelki)
  • 100 g żółtego sera najlepiej parmezanu
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól (biały pieprz)

Sposób wykonania:

  • Bulion podgrzewamy prawie do zagotowania, wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
  • Zaprawiamy śmietanę gorącym bulionem i wlewamy do garnka.
  • Ser trzemy na tarce, żółtka ucieramy w miseczce by były puszyste dokładamy ser i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy do zupy i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.
  • Dodajemy siekaną natkę pietruszki, solimy, pieprzymy do smaku i wcinamy póki gorące.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Myśli Potarganej - 3 maja 2019 w 11:13

    Uwielbiam włoską kuchnię|!

    Odpowiedz

  2. Avatar

    opycha.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    No dobra, ja już przymknę oko na to, że zawsze jak mi się coś tu spodoba, to jest ze śmietaną, dzięki której mam ciało jak Kim Kardashian… ale jak wlać te żółtka, żeby mi się nie zrobiła jajecznica? 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 12 kwietnia 2019 w 16:53

      dodaj jogurt i będzie lżejsze – a jajka bez problemu jak nie będziesz tego gotować, trzymamy jak rosół gorące ale nie gotujące się. Dodanie wcześniej śmietany dodatkowo studzi to trochę.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…