Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa neapolitańska (serowa z makaronem)

Zupa neapolitańska (serowa z makaronem)

5 minuty czytania

Sycąca i rozgrzewająca zupa neapolitańska, czyli serowa z makaronem. Szybka zupa, niewiele składników w sam raz na dzień, w którym nie mamy za dużo czasu a trzeba się rozgrzać czymś ciepłym. Jednogarnkowa a to też zaleta, Zupa niestety w sam raz na raz bo odgrzewanie jej nie wchodzi w grę. Łączymy wszystko, mieszamy i gotowe.

Zupa neapolitańska (serowa z makaronem)

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 l. bulionu
  • 1 szklanka makaronu najlepiej kolanka, rurki lub muszelki
  • 100 g żółtego sera najlepiej parmezanu
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bulion podgrzewamy prawie do zagotowania, wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
  2. Zaprawiamy śmietanę gorącym bulionem i wlewamy do garnka.
  3. Ser trzemy na tarce, żółtka ucieramy w miseczce by były puszyste dokładamy ser i dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy do zupy i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.
  5. Dodajemy siekaną natkę pietruszki, solimy, pieprzymy do smaku i wcinamy póki gorące.