w , ,

Zupa neapolitańska (zupa serowa z makaronem)

Sycąca i rozgrzewająca zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem. Szybka, niewiele składników w sam raz na dzień, w którym nie mamy za dużo czasu, a trzeba się rozgrzać czymś ciepłym. Jednogarnkowa, a to też zaleta, Zupa niestety w sam raz na raz bo odgrzewanie jej nie wchodzi w grę. Łączymy wszystko, mieszamy i gotowe. Ja ja uwielbiam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Kalorii na 100g 150
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zupa serowa z makaronem

Potrzebne składniki

  • 1 l. bulionu
  • 1 szklanka makaronu najlepiej kolanka (rurki lub muszelki)
  • 100 g żółtego sera najlepiej parmezanu
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól (biały pieprz)

Sposób wykonania

  • Bulion podgrzewamy prawie do zagotowania, wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
  • Zaprawiamy śmietanę gorącym bulionem i wlewamy do garnka.
  • Ser trzemy na tarce, żółtka ucieramy w miseczce by były puszyste dokładamy ser i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy do zupy i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.
  • Dodajemy siekaną natkę pietruszki, solimy, pieprzymy do smaku i wcinamy póki gorące.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa serowa z makaronem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej

Uwielbiam włoską kuchnię|!

opycha.pl

No dobra, ja już przymknę oko na to, że zawsze jak mi się coś tu spodoba, to jest ze śmietaną, dzięki której mam ciało jak Kim Kardashian… ale jak wlać te żółtka, żeby mi się nie zrobiła jajecznica? 🙂

Kosą po patelni

dodaj jogurt i będzie lżejsze – a jajka bez problemu jak nie będziesz tego gotować, trzymamy jak rosół gorące ale nie gotujące się. Dodanie wcześniej śmietany dodatkowo studzi to trochę.