Potrzebne składniki
- 4 pory (białe części)
- 2 spore cebule
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
- 1 serek topiony
- 1 szklanka żółtego sera tartego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki chilli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól (pieprz)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- masło i oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę i pory kroimy w plasterki.
- Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
- W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
- Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
- Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
- Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
- Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
- Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z porów na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/
Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉
bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂