Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc nie trzeba się bać, że będzie zbyt ostre. Zupa jest bardzo gęsta co widać na zdjęciu i bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jeszcze zima trzyma, więc idealna by poprawić humor, gdy zimno i wietrznie na dworze. Na blogu znajdziecie też bardzo podobny przepis na zupę z porów w wersji łagodnej więc można skorzystać z tamtego (link pod przepisem). Pory z cebulą po usmażeniu tracą charakterystyczna ostrość i zupa wręcz ma słodkawy smak. Trochę kurczaka dla dodania wkładki mięsnej, ale można pominąć i zrobić wersję wegetariańską.,
Jak wykonać przepis na – Zupa krem z porów na ostroPotrzebne składniki
- 4 pory (białe części)
- 2 spore cebule
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
- 1 serek topiony
- 1 szklanka żółtego sera tartego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki chilli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól (pieprz)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- masło i oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę i pory kroimy w plasterki.
- Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
- W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
- Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
- Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
- Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
- Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
- Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z porów na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/
Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉
bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂