Zupa krem z porów na ostro

5 min. czytania
2
1
Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc nie trzeba się bać, że będzie zbyt ostre. Zupa jest bardzo gęsta co widać na zdjęciu i bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jeszcze zima trzyma, więc idealna by poprawić humor, gdy zimno i wietrznie na dworze. Na blogu znajdziecie też bardzo podobny przepis na zupę z porów w wersji łagodnej więc można skorzystać z tamtego (link pod przepisem). Pory z cebulą po usmażeniu tracą charakterystyczna ostrość i zupa wręcz ma słodkawy smak. Trochę kurczaka dla dodania wkładki mięsnej, ale można pominąć i zrobić wersję wegetariańską.,
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa krem z porów na ostro
Składniki:
  • 4 pory (białe części)
  • 2 spore cebule
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
  • 1 serek topiony
  • 1 szklanka żółtego sera tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki chilli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • masło i oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cebulę i pory kroimy w plasterki.
  • Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
  • Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
  • Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
  • Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
  • Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z porów na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 70
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    75
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
1 rok temu

Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉

Kosą po patelni
1 rok temu
Odpowiedz  opycha.pl

bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…