w , , ,

Zupa krem z porów na ostro



Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc nie trzeba się bać, że będzie zbyt ostre. Zupa jest bardzo gęsta co widać na zdjęciu i bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jeszcze zima trzyma, więc idealna by poprawić humor, gdy zimno i wietrznie na dworze. Na blogu znajdziecie też bardzo podobny przepis na zupę z porów w wersji łagodnej więc można skorzystać z tamtego (link pod przepisem). Pory z cebulą po usmażeniu tracą charakterystyczna ostrość i zupa wręcz ma słodkawy smak. Trochę kurczaka dla dodania wkładki mięsnej, ale można pominąć i zrobić wersję wegetariańską.,
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa krem z porów na ostro

Potrzebne składniki

  • 4 pory (białe części)
  • 2 spore cebule
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
  • 1 serek topiony
  • 1 szklanka żółtego sera tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki chilli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • masło i oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Cebulę i pory kroimy w plasterki.
  • Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
  • Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
  • Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
  • Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
  • Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z porów na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
1 rok temu

Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉

Kosą po patelni
1 rok temu
Odpowiedz  opycha.pl

bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂