Kosą po patelni Przepisy Drób Zupa krem z porów na ostro

Zupa krem z porów na ostro

3 min. czytania
2
1
Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc nie trzeba się bać, że będzie zbyt ostre. Zupa jest bardzo gęsta co widać na zdjęciu i bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jeszcze zima trzyma, więc idealna by poprawić humor, gdy zimno i wietrznie na dworze. Na blogu znajdziecie też bardzo podobny przepis na zupę z porów w wersji łagodnej więc można skorzystać z tamtego (link pod przepisem). Pory z cebulą po usmażeniu tracą charakterystyczna ostrość i zupa wręcz ma słodkawy smak. Trochę kurczaka dla dodania wkładki mięsnej, ale można pominąć i zrobić wersję wegetariańską.,
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Zupa krem z porów na ostro

Składniki:

  • 4 pory (białe części)
  • 2 spore cebule
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
  • 1 serek topiony
  • 1 szklanka żółtego sera tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki chilli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • masło i oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę i pory kroimy w plasterki.
  • Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
  • Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
  • Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
  • Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
  • Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.

Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 70
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    75
    Udostępnienia

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
opycha.pl
Gość

Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉

Kosą po patelni
Gość

bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.