Kosą po patelni Przepisy Drób Zupa krem z porów na ostro

Zupa krem z porów na ostro

3 min. czytania
2
1
Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc nie trzeba się bać, że będzie zbyt ostre. Zupa jest bardzo gęsta co widać na zdjęciu i bardzo pożywna i rozgrzewająca. Jeszcze zima trzyma, więc idealna by poprawić humor, gdy zimno i wietrznie na dworze. Na blogu znajdziecie też bardzo podobny przepis na zupę z porów w wersji łagodnej więc można skorzystać z tamtego (link pod przepisem). Pory z cebulą po usmażeniu tracą charakterystyczna ostrość i zupa wręcz ma słodkawy smak. Trochę kurczaka dla dodania wkładki mięsnej, ale można pominąć i zrobić wersję wegetariańską.,
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Zupa krem z porów na ostro

Składniki:

  • 4 pory (białe części)
  • 2 spore cebule
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 l. bulion warzywny lub z kurczaka
  • 1 serek topiony
  • 1 szklanka żółtego sera tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki chilli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • masło i oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę i pory kroimy w plasterki.
  • Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku najlepiej teflonowym, rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko solimy i smażymy do zeszklenia.
  • Wrzucamy kawałki kurczaka, dodajemy curry, paprykę, gałkę i smażymy.
  • Dorzucamy pora i smażymy dalej do momentu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy wywar warzywny i zagotowujemy.
  • Dorzucamy ser i serek topiony i mieszamy gotując do rozpuszczenia.
  • Jogurt lekko solimy i wlewamy do zupy hartując wcześniej dwoma łyżkami zupy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • Całość blendujemy i podajemy na talerze z odrobiną jogurtu, grzankami lub ziarnami.

Wersja łagodna: https://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 70
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    72
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    opycha.pl

    12 kwietnia 2019 w 16:52

    Dobra, bo ja lubię zupę z porów i w ogóle lubię pory, więc mam dwa pytania… Pierwsze – jak wyceniasz smak tej zupy bez serka topionego i sera tartego? Staram się zmienić oponę z zimowej na letnią, a te dwa składniki windują kalorie. I drugie pytanie, które Ci zadaję nie pierwszy raz, ale nadal nie mogę się przełamać i czuję nieuzasadniony strach – czy po zaciągnięciu zupy jogurtem nie będzie „gry o tron”? 😀 Ja nie wiem skąd mi się to wzięło, ale podgrzewanie jogurtu mnie… martwi 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      12 kwietnia 2019 w 16:53

      bez serka będzie mniej gęsta ale pewnie tak samo dobra, ja bym jak chcesz liczyć kalorie to wkruszył na koniec na talerzu trochę sera koziego np do zupy. A co do jogurtu to nie wiem skąd u Ciebie taka obawa. Ja też staram się bardziej light robić dania i zamiast śmietany używam właśnie jogurt dość często. Nigdy nie miałem jakichkolwiek sensacji. Spróbować możesz najwyżej nie planuj wyjśc na wieczór i zaopatrz się w węgiel 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …