w , , ,

Zupa krem z dyni na ostro

Krem z dyni z imbirem
Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walających się dyń po dzisiejszym święcie. Zupa jest treściwa mimo braku jakiegoś stałego wkładu typu makaron, jednak w środku jest pełno warzyw. Można dodać groszek ptysiowy lub zagryzać chlebem. Miłego świętowania i pysznej zabawy.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Zupa krem z dyni na ostro
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz)
  • jogurt lub kwaśna śmietana
Sposób wykonania:
  • Pora kroimy w plasterki, dynię i pozostałe warzywa w kostkę.
  • W garnku na oliwie podsmażamy por, potem dodajemy czosnek, imbir i resztę warzyw, chwilę podsmażamy całość i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  • Doprawiamy solą pieprzem i kminkiem i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Podajemy z łyżką jogurtu i np. groszkiem ptysiowym lub chlebem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z dyni na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

Bardziej łagodna wersja z makaronem – Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia www.rabarbarowo.pl

Baaardzo lubię takie zupy 🙂

zlapinska
zlapinska
2 lat temu

wspaniale rozgrzewająca 🙂