Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Zupa krem z dyni na ostro

Zupa krem z dyni na ostro

2 min. czytania
2
0
Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walających się dyń po dzisiejszym święcie. Zupa jest treściwa mimo braku jakiegoś stałego wkładu typu makaron, jednak w środku jest pełno warzyw. Można dodać groszek ptysiowy lub zagryzać chlebem. Miłego świętowania i pysznej zabawy.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Zupa krem z dyni na ostro

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz)
  • jogurt lub kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

  • Pora kroimy w plasterki, dynię i pozostałe warzywa w kostkę.
  • W garnku na oliwie podsmażamy por, potem dodajemy czosnek, imbir i resztę warzyw, chwilę podsmażamy całość i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  • Doprawiamy solą pieprzem i kminkiem i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Podajemy z łyżką jogurtu i np. groszkiem ptysiowym lub chlebem.

 

Bardziej łagodna wersja z makaronem – Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Gosia www.rabarbarowo.pl - 3 listopada 2017 w 22:08

    Baaardzo lubię takie zupy 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    zlapinska - 31 października 2017 w 21:12

    wspaniale rozgrzewająca 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żoł…
  • Puree pietruszkowe

    Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korz…
  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…