Potrzebne składniki
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu wołowego
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por (biała część)
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki kminku
- oliwa do smażenia
- sól (pieprz)
- jogurt lub kwaśna śmietana
Sposób wykonania
- Pora kroimy w plasterki, dynię i pozostałe warzywa w kostkę.
- W garnku na oliwie podsmażamy por, potem dodajemy czosnek, imbir i resztę warzyw, chwilę podsmażamy całość i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
- Doprawiamy solą pieprzem i kminkiem i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Podajemy z łyżką jogurtu i np. groszkiem ptysiowym lub chlebem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z dyni na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardziej łagodna wersja z makaronem – Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea
Baaardzo lubię takie zupy 🙂
wspaniale rozgrzewająca 🙂