Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Zupa krem z dyni na ostro

Zupa krem z dyni na ostro

5 minuty czytania

Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walających się dyń po dzisiejszym święcie. Zupa jest treściwa mimo braku jakiegoś stałego wkładu typu makaron, jednak w środku jest pełno warzyw. Można dodać groszek ptysiowy lub zagryzać chlebem. Miłego świętowania i pysznej zabawy.

Zupa krem z dyni na ostro

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • jogurt lub kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

  1. Pora kroimy w plasterki, dynię i pozostałe warzywa w kostkę.
  2. W garnku na oliwie podsmażamy por, potem dodajemy czosnek, imbir i resztę warzyw, chwilę podsmażamy całość i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  3. Doprawiamy solą pieprzem i kminkiem i miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Podajemy z łyżką jogurtu i np. groszkiem ptysiowym lub chlebem.

 

Bardziej łagodna wersja z makaronem – Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…