Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Zupa krem z dyni na ostro

Zupa krem z dyni na ostro

0

Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walających się dyń po dzisiejszym święcie. Zupa jest treściwa mimo braku jakiegoś stałego wkładu typu makaron, jednak w środku jest pełno warzyw. Można dodać groszek ptysiowy lub zagryzać chlebem. Miłego świętowania i pysznej zabawy.

Zupa krem z dyni na ostro

Zupa krem z dyni na ostro

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • jogurt lub kwaśna śmietana

Sposób przygotowania

  1. Pora kroimy w plasterki, dynię i pozostałe warzywa w kostkę.
  2. W garnku na oliwie podsmażamy por, potem dodajemy czosnek, imbir i resztę warzyw, chwilę podsmażamy całość i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  3. Doprawiamy solą pieprzem i kminkiem i miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Podajemy z łyżką jogurtu i np. groszkiem ptysiowym lub chlebem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zupa-krem-z-dyni-na-ostro/

 

Bardziej łagodna wersja z makaronem – Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…