Potrzebne składniki
- Ćwiartka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 ziemniaki
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól (pieprz)
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania
- Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę.
- Kurczaka myjemy i wkładamy do 2-2,5 l. wody dorzucamy ziele, pieprz i liście laurowe i zagotowujemy. Jeśli zbiorą się burzyny to je zbieramy.
- Jak się woda zagotuje, zmniejszamy ogień i dorzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy koło 15-20 min., aż warzywa lekko zmiękną.
- Wyjmujemy kurczaka i obieramy mięso, dodając je do zupy.
- Dorzucamy odcedzoną fasolę i ciecierzycę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy też dodać trochę majeranku.
- Gotujemy kolejne 10 min. i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa jarzynowa z fasolą i ciecierzycą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.