Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Kosą po patelni 12 października 2017
Zupa dyniowa z kluseczkami a'la Bea
Zupa dyniowa z kluseczkami a'la Bea
Przepis i zdjęcie przesłała mi Beata, twierdząc, że to prosta zwykła zupa i w ogóle się dziwiąc, że chcę ją na blog. Jednak po pierwsze, ja robiąc zupy zawsze przesadzam i z ilością składników i przypraw, a tu jest wszystkiego w sam raz. Po drugie chodzi by zachować smak dyni, a nie ją przykryć i o to, by zupa była dla całej rodziny. Jeśli mamy dzieci małe w domu, wystarczy papryki nie dodawać i posypać nią sobie tylko, zupę na talerzu. Dzieciaki takie zupki kochają, bo i słodka i pyszna i w ogóle Mama (lub Tata) – mniam. Ja ją zatem z czystym sercem polecam i sam z chęcią bym ją pałaszował. Dodatkowo to, że nie jest miksowana a dynia jest rozgniatana, daje dodatkowe wrażenia na języku i nie jemy zwykłej jednolitej papki. Dziękuję Ci Bea za przepis i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Zupa dyniowa z kluseczkami

Potrzebne składniki

  • Połowa średniej dojrzałej dyni
  • 2 łyżeczki cukru
  • Porządna szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • Ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • Makaron jakiś cienki np. nitki lub połamane spaghetti i ile chcecie
  • Świeża natka pietruszki też wg. uznania ile

Sposób wykonania

  • Dynię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tak by była przykryta, doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do miękkości. Musi się rozwalać pod widelcem swobodnie.
  • Teraz odlewamy część wody z gotowania na bok, a dynię rozgniatamy na papkę. Jak wyjdzie nam za gęste uzupełniamy odlaną wodą do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Dodajemy mleko i wędzoną paprykę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Podajemy z ugotowanym makaronem posypane natką pietruszki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa dyniowa z kluseczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Chcecie zobaczyć inny przepis Beaty? Zapraszam tutaj: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

drewniany_koloryt – https://www.instagram.com/drewniany_koloryt/

Tagi dynia, makaron, mleko, pietruszka, zupa
Kosą po patelni 12 października 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych
Następny wpis Pasztet z grzybami Pasztet z grzybami
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Sernik puszysty jak chmurka

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?