Kosą po patelni Przepisy Dynia Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

3 min. czytania
2
0
Przepis i zdjęcie przesłała mi Beata, twierdząc, że to prosta zwykła zupa i w ogóle się dziwiąc, że chcę ją na blog. Jednak po pierwsze, ja robiąc zupy zawsze przesadzam i z ilością składników i przypraw, a tu jest wszystkiego w sam raz. Po drugie chodzi by zachować smak dyni, a nie ją przykryć i o to, by zupa była dla całej rodziny. Jeśli mamy dzieci małe w domu, wystarczy papryki nie dodawać i posypać nią sobie tylko, zupę na talerzu. Dzieciaki takie zupki kochają, bo i słodka i pyszna i w ogóle Mama (lub Tata) - mniam. Ja ją zatem z czystym sercem polecam i sam z chęcią bym ją pałaszował. Dodatkowo to, że nie jest miksowana a dynia jest rozgniatana, daje dodatkowe wrażenia na języku i nie jemy zwykłej jednolitej papki. Dziękuję Ci Bea za przepis i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • Połowa średniej dojrzałej dyni
  • 2 łyżeczki cukru
  • Porządna szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • Ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • Makaron jakiś cienki np. nitki lub połamane spaghetti i ile chcecie
  • Świeża natka pietruszki też wg. uznania ile

Sposób wykonania:

  • Dynię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tak by była przykryta, doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do miękkości. Musi się rozwalać pod widelcem swobodnie.
  • Teraz odlewamy część wody z gotowania na bok, a dynię rozgniatamy na papkę. Jak wyjdzie nam za gęste uzupełniamy odlaną wodą do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Dodajemy mleko i wędzoną paprykę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Podajemy z ugotowanym makaronem posypane natką pietruszki.

Chcecie zobaczyć inny przepis Beaty? Zapraszam tutaj: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

drewniany_koloryt – https://www.instagram.com/drewniany_koloryt/

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…