Potrzebne składniki
- Połowa średniej dojrzałej dyni
- 2 łyżeczki cukru
- Porządna szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka
- Ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- Makaron jakiś cienki np. nitki lub połamane spaghetti i ile chcecie
- Świeża natka pietruszki też wg. uznania ile
Sposób wykonania
- Dynię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tak by była przykryta, doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do miękkości. Musi się rozwalać pod widelcem swobodnie.
- Teraz odlewamy część wody z gotowania na bok, a dynię rozgniatamy na papkę. Jak wyjdzie nam za gęste uzupełniamy odlaną wodą do uzyskania właściwej konsystencji.
- Dodajemy mleko i wędzoną paprykę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Podajemy z ugotowanym makaronem posypane natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa dyniowa z kluseczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Chcecie zobaczyć inny przepis Beaty? Zapraszam tutaj: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym
Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:
drewniany_koloryt – https://www.instagram.com/drewniany_koloryt/