Kosą po patelni Przepisy Dynia Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

3 min. czytania
2
0
Przepis i zdjęcie przesłała mi Beata, twierdząc, że to prosta zwykła zupa i w ogóle się dziwiąc, że chcę ją na blog. Jednak po pierwsze, ja robiąc zupy zawsze przesadzam i z ilością składników i przypraw, a tu jest wszystkiego w sam raz. Po drugie chodzi by zachować smak dyni, a nie ją przykryć i o to, by zupa była dla całej rodziny. Jeśli mamy dzieci małe w domu, wystarczy papryki nie dodawać i posypać nią sobie tylko, zupę na talerzu. Dzieciaki takie zupki kochają, bo i słodka i pyszna i w ogóle Mama (lub Tata) - mniam. Ja ją zatem z czystym sercem polecam i sam z chęcią bym ją pałaszował. Dodatkowo to, że nie jest miksowana a dynia jest rozgniatana, daje dodatkowe wrażenia na języku i nie jemy zwykłej jednolitej papki. Dziękuję Ci Bea za przepis i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Zupa dyniowa z kluseczkami

Składniki:

  • Połowa średniej dojrzałej dyni
  • 2 łyżeczki cukru
  • Porządna szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • Ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • Makaron jakiś cienki np. nitki lub połamane spaghetti i ile chcecie
  • Świeża natka pietruszki też wg. uznania ile

Sposób wykonania:

  • Dynię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tak by była przykryta, doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do miękkości. Musi się rozwalać pod widelcem swobodnie.
  • Teraz odlewamy część wody z gotowania na bok, a dynię rozgniatamy na papkę. Jak wyjdzie nam za gęste uzupełniamy odlaną wodą do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Dodajemy mleko i wędzoną paprykę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Podajemy z ugotowanym makaronem posypane natką pietruszki.

Chcecie zobaczyć inny przepis Beaty? Zapraszam tutaj: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

drewniany_koloryt – https://www.instagram.com/drewniany_koloryt/

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…