Potrzebne składniki
- 1/2 dużej, dość grubej cukinii
- 600 g mięsa mielonego
- 1 bułka kajzerka
- 2/3 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Cukinię myję dokładnie i kroję na plastry 1-1,5 cm. Wykrawam szklaneczką środki tak by powstał otwór na mięso. Posypuję solą i pieprzem ziołowym i odstawiam by puściła sok.
- W tym czasie robię kotlety. Namaczam bułkę w mleku, następnie ją odciskam rękami i wsadzam do miski. Dodaję posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno paprykę chilli, mięso i zioła. Całość posypuję solą i pieprzem i wyrabiam mięso rekami.
- Osuszam delikatnie cukinię ręcznikiem. Formuję z mięsa kotlety mniej więcej na wielkość otworów i panieruję w bułce tartej. Upycham kotlety w otworach w cukinii i lekko przyciskam.
- Smażę na patelni z olejem, na małym ogniu z obu stron na rumiano. Sprawdzam widelcem cukinię czy jest miękka, wtedy kończę smażenie. Można podawać z ziemniakami lub frytkami z dodatkiem świeżych warzyw.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ziołowe kotlety mielone smażone w cukinii wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Super połączenie, bardzo lubimy cukinie, więc danie idealne dla nas 🙂