Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zielone naleśniki z kurczakiem

Kosą po patelni 26 listopada 2018
Zielono mi... czyli robimy zielone naleśniki z kurczakiem papryką i serkiem. Do zabarwienia naleśników użyjemy szpinaku. Kuchnia i smaki trochę pomieszane bo trochę włoskie trochę indyjskie, taki mariaż, dobrze że nie miraż. W każdym razie domownikom smakowało bardzo. Chcecie inaczej to zmieńcie przyprawy do kurczaka na inne i tyle. Dla mnie właśnie połączenie wschodnich przypraw i spowodowanie, że kurczak jest w tym daniu wyraźny i ostry idealnie pasuje do raczej mdłego smaku serka i naleśnika i co dziwne naprawdę bazylia tu pasuje bo nadaje daniu trochę świeżości, możecie też użyć np trawy cytrynowej zamiast bazylii, albo kolendry. Kolory na talerzu są cudowne i nie tylko danie cieszy podniebienie. Swoją drogą mieliście naprawdę ciekawe pomysły wczoraj na fb zgadując co to jest 🙂
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Zielone naleśniki z kurczakiem

Potrzebne składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku drobno mielonego
  • 12 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • mleko ile zabierze
  • świeże liście bazylii
  • serek kanapkowy lub mascarpone
  • 2 duże piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2-1 łyżeczki kurkumy
  • tyci kawałek imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta ostrej papryki
  • sól (pieprz)
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę,
  • Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę również kroimy drobno jak i czosnek.
  • Smażymy cebulę na rozgrzanej patelni, dodajemy czosnek i resztę przypraw, a zaraz potem kurczaka i paprykę. Mieszamy i smażymy do odparowania większości płynu.
  • Mąkę łączymy z jajkami, szpinakiem liśćmi bazylii, sola i pieprzem i wszystko dokładnie miksujemy. Ja użyłem robot kuchenny, ale może być tez mikser. Dolewamy mleko w trakcie tak by uzyskać masę ciut gęściejszą jak na naleśniki. Szpinak jednak jest twardszy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Radzę masę rozprowadzać łyżką by nie wyszły za grube.
  • Smarujemy pół naleśnika serkiem, a na drugą połowę wykładamy kurczaka. Zawijamy w rulon, rozpoczynając od części z kurczakiem.
  • Możemy udekorować całość śmietaną i liśćmi bazylii lub rukoli.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zielone naleśniki z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, czosnek, kurczak, naleśniki, papryka, serek, szpinak, wytrawne, zielone
Kosą po patelni 26 listopada 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami
Następny wpis Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
smakujcodnia (Aneta)
smakujcodnia (Aneta)
12 kwietnia 2019 16:53

Wyglądają obłędnie! I świetny pomysł z zabarwieniem na zielono 🙂 Od razu na talerzu robi się tak weselej 🙂

0
Odpowiedz

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?