w ,

Zebra czekoladowa z jagodami

Zebra czekoladowa z jagodami

Ciasto zrobiła moja Siostra na swoje urodziny. Ja się odchudzam więc ciast nie robię chwilowo i będę się wspierał w tym względzie przepisami rodzinki. Nie jadłem ale wygląda na tyle pysznie, że Jej wierzę na słowo. Inni też pałaszowali ze smakiem więc chyba warte zachodu. Wbrew pozorom dość proste do wykonania i nie trzeba nic piec.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Zebra czekoladowa z jagodami

Potrzebne składniki

  • 8 opakowań herbatników kakaowych Petit Beurre
  • 125 g serka mascarpone
  • 1300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • słoiczek dżemu jagodowego
  • garść borówek

Sposób wykonania

  • W 50 ml wody rozpuścić żelatynę i odstawić na 10 min. Potem podgrzać na kuchence lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Nie zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  • Teraz miksujemy kolejno składniki: śmietanę, serek, cukier tak by uzyskać krem.
  • Do żelatyny dodajemy ok 3-4 łyżek kremu, wkładając po jednej mieszamy tak by nie było grudek.
  • Żelatynę z rozprowadzonym kremem wkładamy do reszty masy i miksujemy.
  • Krem dzielimy na 4 części.
  • Formę o wymiarach 23×34 cm wykładamy papierem. Układamy na niej kolejno warstwy herbatników, dżemu i kremu. Powinno powstać nam 9 warstw.
  • Posypujemy wierzch startą czekoladą i dekorujemy borówkami.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin przed podaniem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zebra czekoladowa z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze