Potrzebne składniki
- 8 opakowań herbatników kakaowych Petit Beurre
- 125 g serka mascarpone
- 1300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- słoiczek dżemu jagodowego
- garść borówek
Sposób wykonania
- W 50 ml wody rozpuścić żelatynę i odstawić na 10 min. Potem podgrzać na kuchence lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Nie zagotować. Odstawić do wystudzenia.
- Teraz miksujemy kolejno składniki: śmietanę, serek, cukier tak by uzyskać krem.
- Do żelatyny dodajemy ok 3-4 łyżek kremu, wkładając po jednej mieszamy tak by nie było grudek.
- Żelatynę z rozprowadzonym kremem wkładamy do reszty masy i miksujemy.
- Krem dzielimy na 4 części.
- Formę o wymiarach 23×34 cm wykładamy papierem. Układamy na niej kolejno warstwy herbatników, dżemu i kremu. Powinno powstać nam 9 warstw.
- Posypujemy wierzch startą czekoladą i dekorujemy borówkami.
- Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin przed podaniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zebra czekoladowa z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!