Potrzebne składniki
- 1 kg żeberek
- 2 duże cebule
- 0,5 opakowania ketchupu łagodnego
- 0,5 opakowania ketchupu ostrego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- przyprawa do żeberek lub mięs
- 1 łyżka oregano
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Żeberka myjemy i dzielimy na 4 równe porcje. nacieramy przyprawą do żeberek, solimy i pieprzymy i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
- Podsmażamy żeberka na oleju z obu stron na rumiano i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z żeberek. Wyciskamy czosnek i dalej smażymy chwilę.
- Wykładamy cebulę z czosnkiem na żeberka.
- W rondelku podgrzewamy lekko oba ketchupy z miodem, oregano i połowa szklanki wody. Mieszamy i polewany sosem żeberka.
- Pieczemy bez przykrycia około 1,5 godziny w 200 stopniach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka w ketchupie z miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Najlepsze żeberka jakie kiedykolwiek jadłam!!!!