Kosą po patelni Przepisy Mięso Żeberka w ketchupie z miodem

Żeberka w ketchupie z miodem

5 minuty czytania

Super wypieczone żeberka w ketchupie z miodem. Mięso samo odchodzi od kości i jest niezwykle miękkie, soczyste i delikatne. Miód z pomidorami daje słodycz, jednak złamana ostrością i kwaśnym smakiem ketchupu po pieczeniu, idealnie komponuje się z mięsem. Podajemy z pieczywem lub frytkami.

Żeberka w ketchupie z miodem

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 40 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże cebule
  • 0,5 opakowania ketchupu łagodnego
  • 0,5 opakowania ketchupu ostrego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do żeberek lub mięs
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Żeberka myjemy i dzielimy na 4 równe porcje. nacieramy przyprawą do żeberek, solimy i pieprzymy i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
  2. Podsmażamy żeberka na oleju z obu stron na rumiano i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z żeberek. Wyciskamy czosnek i dalej smażymy chwilę.
  4. Wykładamy cebulę z czosnkiem na żeberka.
  5. W rondelku podgrzewamy lekko oba ketchupy z miodem, oregano i połowa szklanki wody. Mieszamy i polewany sosem żeberka.
  6. Pieczemy bez przykrycia około 1,5 godziny w 200 stopniach.