w , ,

Żeberka w ketchupie z miodem

Super wypieczone żeberka w ketchupie z miodem. Mięso samo odchodzi od kości i jest niezwykle miękkie, soczyste i delikatne. Miód z pomidorami daje słodycz, jednak złamana ostrością i kwaśnym smakiem ketchupu po pieczeniu, idealnie komponuje się z mięsem. Podajemy z pieczywem lub frytkami.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Żeberka w ketchupie z miodem

Potrzebne składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże cebule
  • 0,5 opakowania ketchupu łagodnego
  • 0,5 opakowania ketchupu ostrego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do żeberek lub mięs
  • 1 łyżka oregano
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Żeberka myjemy i dzielimy na 4 równe porcje. nacieramy przyprawą do żeberek, solimy i pieprzymy i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
  • Podsmażamy żeberka na oleju z obu stron na rumiano i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z żeberek. Wyciskamy czosnek i dalej smażymy chwilę.
  • Wykładamy cebulę z czosnkiem na żeberka.
  • W rondelku podgrzewamy lekko oba ketchupy z miodem, oregano i połowa szklanki wody. Mieszamy i polewany sosem żeberka.
  • Pieczemy bez przykrycia około 1,5 godziny w 200 stopniach.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka w ketchupie z miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze