Dzisiejszy artykuł będzie poświęcony królestwie drobiu, który jest nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Ale w jaki sposób wybierać dobre mięso? Na co zwrócić uwagę? Czy powinienem jeść coś oprócz kurczaka? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziecie w artykule. Białka powinny być kluczowym elementem diety dorosłego człowieka. Z pożywienia można je pozyskać w różnoraki sposób, mniej lub bardziej efektywny. Na sam początek może zadajmy sobie pytanie: Gdzie najwięcej znajdziemy tego składnika? W pierwszej kolejności nasuwa się odpowiedź – w mięsie. Jest to stwierdzenie, które jest powtarzane od lat i jest w nim wiele prawdy, postaram się to udowodnić.
Pewne kontrowersje budzi w dzisiejszych czasach dieta konwencjonalna, oparta przede wszystkim na pozyskiwaniu niezbędnego białka ze zwierząt. Jednak niezaprzeczalne są fakty – ilość protein na gram zawartych właśnie w mięsie. Uśredniając (nie biorąc pod uwagę różnych rodzajów) w mięsie znajduje się około 36 g białka na 100 g. Porównując do fasoli (mówi się, że jest to jedno z warzyw, które zawiera większą ilość), która zawiera około 21 g na 100 g jest to liczba nieco większa.
Co jednak jest bardzo istotne? Świadomy wybór produktów. Z dobrego, sprawdzonego źródła, tak aby ich jakość nas nie zawiodła. Ten temat chciałabym w dużej mierze poruszyć, ponieważ sama ilość białka jest ważna, ale nie najważniejsza. Żyjemy w czasach, gdzie trzeba się trochę bardziej naszukać, aby znaleźć w pełni satysfakcjonujący produkt. Ilość rodzajów mięs, farm, sposobu hodowli potrafi być przytłaczająca. Może, więc warto przez chwilę pochylić się nad tym tematem?
Chcąc zachować zdrowy styl życia można zadać sobie pytanie, które mięso jest najzdrowsze? Mówi się, że nie powinno się jeść dużej ilości czerwonego mięsa, a bardziej skupić się na wprowadzaniu do swojej diety drobiu. Jest to mięso o dużo niższej zawartości tłuszczu, co z pewnością docenią nie tylko osoby na diecie, czy sportowcy, ale również osoby, którym zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia. Dlaczego jeszcze warto jeść drób? Ponieważ zawiera w sobie pełnowartościowe białko, które pełni kluczową rolę w budowaniu tkanki mięśniowej. Istotna jest też ilość witamin, które możemy dostarczyć do organizmu, jedząc drób. Jest ich naprawdę sporo, między innymi: A, B1, B2, B5, PP, B6, B12, cynk, fosfor, żelazo, magnez, selen, potas i siarka. Dlatego dzisiaj w sposób szczegółowy postaram się przedstawić ten wartościowy dla organizmu rodzaj mięsa.
Zacznijmy od najbardziej popularnego.
Kurczaki ekologiczne – zdrowe ulubione mięso
Kurczaków jest na półkach sklepowych najwięcej, ale nie zawsze są to kurczaki ekologiczne. Są to kurczaki z wolnego wybiegu lub z wolnego chowu. Jaka jest różnica między kurczakami ekologicznymi, a takimi z chowu klatkowego? Zwracana jest przede wszystkim uwaga na pokarm, który jest podawany kurczakom, co oczywiście przekłada się w późniejszym czasie na jakość mięsa. Kurczaki z wolnego wybiegu są po prostu szczęśliwsze. Wyobraźcie sobie całe życie w ciasnej klatce, niezbyt piękna alternatywa. Ten fakt zostanie doceniony przede wszystkim przez miłośników zwierząt i ich dobrego traktowania. Dobrze jest również ten fakt wziąć pod uwagę przy wyborze kurczaka. Kurczaki prowadzą szczęśliwe życie w gospodarstwach ekologicznych, gdzie karmione są ekologicznymi paszami wykonanymi z ekologicznych zbóż.
Czy na Waszych stołach często gości kurczak? Założę się, że tak. Ale czy zawsze jest to kurczak ekologiczny? Zachęcam do sprawdzenia, czy odczujecie różnicę między takim sklepowym, a z kurczakiem z wolnego wybiegu. Jestem pewna, że tak, ale to już pozostawiam do Waszej oceny, dlatego podpowiadam, gdzie można znaleźć takie, o których mowa w artykule.
Kurczaki ekologiczne, spełniające wszystkie powyższe warunki i z całą pewnością godne polecenia możecie zamówić na stronie internetowej: https://poranapola.pl/wyroby/mieso-i-ryby/drob/kurczaki/
Indyki ekologiczne – nie tylko na święta
Myśląc o indykach mam od razu przed oczami Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. U nas indyki z wolnego wybiegu są trochę mniej popularne, a szkoda. Mięso z indyka ma naprawdę bardzo dużo zalet. Jest przede wszystkim uważane jako jedno z najbardziej zdrowych rodzajów mięs. Indyki ekologiczne polecane są przez lekarzy oraz przez dietetyków jest idealną opcją nawet dla alergików. Składniki zawarte w mięsie z indyka wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Przy wyborze mięsa warto pamiętać, że indyki są wrażliwe na czynniki środowiskowe, dlatego tak ważny jest wybór indyków ekologicznych. Indyki z wolnego wybiegu będą dużo spokojniejsze, odpowiednio dotlenione, ale również karmione w odpowiedni sposób, bez zastosowania antybiotyków, które w późniejszej fazie mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Przy doborze mięsa opcji jest wiele, możecie wybrać mięso mielone, piersi, skrzydła, porcje rosołowe. Najlepiej sami zapoznajcie się z ofertą: Pora na Pola – indyki ekologiczne.
Kaczki ekologiczne – polecane nie tylko do restauracji
Kaczki nie są przez wszystkich lubiane. Jest to już bardziej specyficzne w smaku mięso, wymagające odpowiedniego przyrządzenia do wydobycia pełni smaku. Jednak mało co może zastąpić idealnie usmażoną, różową pierś z kaczki z sosem żurawinowym. Kto jadł, ten wie o czym mówię. Jeśli są tu tacy, który nie kosztowali mięsa z kaszki, to mam nadzieję, że zostaniecie przez mnie do tego zachęceni.
Trzeba pamiętać, że mięso z kaczki jest już trochę bardziej tłustym mięsem. Jest ono jednak polecane w diecie dla osób, walczących z anemią, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza. Mięso jest też bardziej kaloryczne, więc raczej zaleca się, aby wprowadzać je do jadłospisu nieco rzadziej niż na przykład mięso z kurczaka.
Gwarantuję Wam jednak niezapomniane wrażenia kulinarne, w szczególności, kiedy w kuchni wykorzystamy kaczkę ekologiczną. Tylko takie znajdziecie na stronie: https://poranapola.pl/wyroby/mieso-i-ryby/drob/kaczki/
Gęsina ekologiczna – zapomniana królowa Polskich mięs
Gęsina jest również jednym z chudszych mięs, co więcej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają naszą odporność. Kupując tuszkę z gęsi ekologicznej możemy ją wykorzystać praktycznie w całości. Trzeba tylko wiedzieć, z której części jaką potrawę można ugotować. Przykładowo szyja będzie idealna na ugotowanie wywaru, galarety, czy zup. Udko, skrzydło, czy piersi można z powodzeniem usmażyć. Serce może być bazą dla sosów. Gęsi większości są hodowane na wolnym wybiegu, dlatego ich mięso uznawane jest za produkt ekologiczny.
Perliczki – polecane dla dzieci i nie tylko
Perliczki są najmniejszym z opisanego drobiu. Ich waga to zazwyczaj 1,6-2 kg. Warto wybierać mięso z wolnego wybiegu z certyfikowanych hodowli, co da nam gwarancję jakości. Perliczki są jednak mało popularne w Polsce, choć ich mięso jest dwukrotnie chudsze od mięsa kurczaków. Może być to związane z tym, że nie są raczej hodowane na tak dużą skalę jak na przykład kurczaki. Perliczki są lekkostrawne, przy czym szlachetne w smaku. Przyrządzone w odpowiedni sposób mogą smakować równie dobrze jak bażant. Pieczone w całości robią duże wrażenie na talerzu w obecności warzyw.
Przechodząc się po większości supermarketów ciężko jest znaleźć perliczki, a już w szczególności te z hodowli ekologicznej. Dlatego warto rozważyć zakup przez internet: https://poranapola.pl/wyroby/mieso-i-ryby/drob/perliczki/. Proszę pamiętać o wcześniejszym zamówieniu. Ze względu na nieprzemysłowy charakter hodowli przygotowana jest dokładnie taka liczba perliczek, jaka zostanie zamówiona. Zapobiega to również niepotrzebnemu marnowaniu się mięsa.
Uważam, że otworzenie się na inne rodzaje mięsa drobiowego niż kurczak może pozytywnie wpłynąć na naszą dietę i zdrowie. Przy ogromnej ilości chowu klatkowego warto poszukać oraz zainteresować się hodowlami ekologicznymi, gdzie pracują pasjonaci, którzy doskonale znają się na swoim fachu, dbając by dostarczane produktu były najwyższej jakości.
Zamiana nawyków żywieniowych może mieć pozytywny wpływ na nasz cały styl życia. Wystarczy przez chwilę się rozejrzeć i rozpocząć świadomy wybór, a wprowadzając drób do naszej diety wybierać te dużo lepsze i zdrowsze opcje z hodowli ekologicznych. Sami zdziwicie się jak dobre mogą być efekty, które nie wpływają jedynie na Wasze życie, ale również na setki tysięcy istnień, które mogą mieć dużo lepsze warunki chowu, które są wspierane właśnie przez zakup ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł.
Mam nadzieję, że zainteresujecie się zmianą swoich nawyków żywieniowych oraz że drób to nie tylko kurczak. Pamiętajcie, że królestwo drobiu jest bardzo zróżnicowane i praktycznie każdy z powodzeniem znajdzie odpowiedni rodzaj mięsa dla siebie. Warto pamiętać, aby robić to z głową i rozwagą. Jeśli zajdzie taka konieczność, to skonsultujcie swoje wybory z dietetykiem. Przy brakach białka w organizmie (najczęstsze objawy to: apatia, zmiany skórne, łamliwe włosy) warto wprowadzić pełnowartościowe białko zawarte w zdrowym drobiu (oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem po spostrzeżeniu niepokojących objawów).
Opcji jest naprawdę wiele. Jako dowód mogę Wam przedstawić internetowy targ naturalnego jedzenia Pora na Pola, gdzie znajdziecie tylko najlepsze, pełnowartościowe jedzenie. Do tej pory targ kojarzył się ze straganami, gwarem, dużą ilością ludzi, teraz żegnamy stereotypy i witamy targ w internecie! Ale targ to nie tylko mięso. Przez internet możecie zamówić praktycznie wszystko to, co na wiejskim, ekologicznym targu, są to między innymi: warzywa i owoce, nabiał i jaja, mięso i ryby, kasze, pieczywo, napoje, przetwory, oleje słodkości, a nawet kosmetyki. Wszystko po wcześniejszym zamówieniu oczywiście z dostawą domu. Wystarczy podać kod pocztowy, a targ pokaże Wam, które produkty (pierwszej świeżości) mogą zostać dostarczone wprost do Waszego domu. Bardzo fajna opcja, warta przemyślenia.
Dziękuję za ten artykuł. Niedawno czytałam treści o tej samej tematyce na dobrydrob.pl i warto zajrzeć też tam. O wielu rzeczach nie miałam pojęcia…