Kosą po patelni Przepisy Mięso Zapiekanka z ryżu, kalafiora i schabu

Zapiekanka z ryżu, kalafiora i schabu

3 min. czytania
0
0
Zapiekanka ryżowa ze schabem i kalafiorem jest pyszna. Możecie zrobić to np z kiełbasą ale to nie będzie już to samo. Mięso dusimy więc jest w środku delikatne a całość tworzy idealne zestawienie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Zapiekanka z ryżu, kalafiora i schabu

Składniki:

  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1/2 kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 kawałki schabu jak na kotlety
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże pieczarki
  • pieprz (sól, bazylia, oregano, papryka wędzona)
  • żółty ser do posypania
  • olej

Sos:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • posiekany koperek
  • Vegeta

Sposób wykonania:

  • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wystudzić.
  • Kalafiora tak samo ugotować, odcedzić i wystudzić.
  • Mięso, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę.
  • Na oleju podsmażyć mięso na rumiano, przełożyć bez tłuszczu do małego garnka i zalać niewielką ilością wody – gotować 20 minut.
  • Na oleju od smażenia schabu podsmażyć cebulkę a gdy się zeszkli dołożyć pieczarki i koncentrat pomidorowy, chwilę poddusić i dodać przyprawy.
  • Następnie dodać mięso wraz z wodą w której się gotowało. Gotować do chwili zredukowania aż powstanie gęsty sos ewentualnie doprawić.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem na dno wyłożyć 1/2 ryżu i wyrównać.
  • Następnie mięso z sosem na to kalafiora na wierzch resztę ryżu i wyrównać tak jak każdą warstwę.
  • Następnie roztrzepujemy jajko ze śmietaną, Vegetą i koperkiem. Całość polewamy, posypujemy tartym serem i posypujemy wędzoną papryką.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…