Kosą po patelni Przepisy Cukinia Zapiekanka z kurczakiem, cukinią, makaronem i papryką

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią, makaronem i papryką

2 min. czytania
1
2
Świetna zapiekanka ale powiem, że zgrzałem się ją robiąc więc na upalne dni przy słabo wentylowanej kuchni nie polecam. Dodatków jest w niej więcej niż makaronu i o to chodzi. Fajny smak, delikatne składniki zwyczajnie mniam. W sumie proste i szybkie danie i zdrowe jak np. weźmiecie makaron jakiś inny niż pszenny.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g makaronu ja wziąłem rurki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 papryka
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz do smaku)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Wstawiamy makaron i gotujemy go, aż lekko zmięknie tak by dało się przegryźć.
  • Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy połową przypraw z łyżka oliwy i podsmażamy na patelni.
  • Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  • Zdejmujemy z patelni kurczaka dolewamy oliwy i smażymy cebulę do lekkiego zeszklenia.
  • Wciskamy do niej czosnek u dorzucamy cukinię. Mieszamy i smażymy kilka minut.
  • Wrzucamy paprykę z nów to samo.
  • Dokładamy pomidory i resztę przypraw, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Wrzucamy kurczak i makaron mieszamy i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wstawiamy do piekarnika pod przykryciem na 25 min. potem zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startym serem i dopiekamy około 5 minut by się ser rozpuścił.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Dola - 16 sierpnia 2017 w 15:49

    Mniam! Takiej jeszcze nie robiłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …