w , , , , ,

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone 2

Kurczak jest całkiem wyluzowany i ma wszystko w... kuprze. Nic mu się nie chce więc rozkłada nogi jak żaba. I tak właśnie, żabą zostało to danie nazwane w moim rodzinnym domu. Przepis na wyluzowane, nadziane kurcze pieczone jest trochę inny, bo farsz bez wątróbek i innych takich ale za to bardziej dietetyczny, a taki właśnie miał być. Dziś świętuję więc odświętny obiadek w środku tygodnia. A luzu przy i po jedzeniu wszystkim życzę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Potrzebne składniki

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • sól (pieprz)
  • zioła prowansalskie (majeranek)
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób wykonania

  • Myjemy kurczaka, suszymy , odkrawamy końcówki skrzydełek i luzujemy.
  • Końcówki nóżek i skrzydełek zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  • Tuszkę nacieramy solą w środku i na wierzchu a w środku dodatkowo majerankiem.
  • Zostawiamy na i w tym czasie robimy farsz.
  • Kroimy drobno cebulę, pieczarki i przeciskamy czosnek przez praskę.
  • Smażymy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki do redukcji wody. Gdy całość się podsmaży studzimy i dodajemy do mięsa razem z jajkami, papryką, natką pietruszki i bułką. Przyprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy otwór.
  • Blaszkę albo szerokie naczynie żaroodporne smarujemy łyżką tłuszczu a drugą łyżkę wiórkujemy na wierzch kurczaka.
  • Pieczemy 10 min w temperaturze 210 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia podlewamy kilkukrotnie całego kurczaka powstałym sosem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Prawdziwie urodzinowy obiad! 😉 Jeszcze raz wszystkiego najlepszego! 🙂

Kosą po patelni

dzięki 🙂