Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

3 min. czytania
2
0
Kurczak jest całkiem wyluzowany i ma wszystko w... kuprze. Nic mu się nie chce więc rozkłada nogi jak żaba. I tak właśnie, żabą zostało to danie nazwane w moim rodzinnym domu. Przepis na wyluzowane, nadziane kurcze pieczone jest trochę inny, bo farsz bez wątróbek i innych takich ale za to bardziej dietetyczny, a taki właśnie miał być. Dziś świętuję więc odświętny obiadek w środku tygodnia. A luzu przy i po jedzeniu wszystkim życzę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • sól (pieprz)
  • zioła prowansalskie (majeranek)
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób wykonania:

  • Myjemy kurczaka, suszymy , odkrawamy końcówki skrzydełek i luzujemy.
  • Końcówki nóżek i skrzydełek zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  • Tuszkę nacieramy solą w środku i na wierzchu a w środku dodatkowo majerankiem.
  • Zostawiamy na i w tym czasie robimy farsz.
  • Kroimy drobno cebulę, pieczarki i przeciskamy czosnek przez praskę.
  • Smażymy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki do redukcji wody. Gdy całość się podsmaży studzimy i dodajemy do mięsa razem z jajkami, papryką, natką pietruszki i bułką. Przyprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy otwór.
  • Blaszkę albo szerokie naczynie żaroodporne smarujemy łyżką tłuszczu a drugą łyżkę wiórkujemy na wierzch kurczaka.
  • Pieczemy 10 min w temperaturze 210 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia podlewamy kilkukrotnie całego kurczaka powstałym sosem.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Okiem Blondynki by McBlondi

    Okiem Blondynki by McBlondi - 3 października 2017 w 21:17

    Prawdziwie urodzinowy obiad! 😉 Jeszcze raz wszystkiego najlepszego! 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…