Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

3 min. czytania
2
0
Kurczak jest całkiem wyluzowany i ma wszystko w... kuprze. Nic mu się nie chce więc rozkłada nogi jak żaba. I tak właśnie, żabą zostało to danie nazwane w moim rodzinnym domu. Przepis na wyluzowane, nadziane kurcze pieczone jest trochę inny, bo farsz bez wątróbek i innych takich ale za to bardziej dietetyczny, a taki właśnie miał być. Dziś świętuję więc odświętny obiadek w środku tygodnia. A luzu przy i po jedzeniu wszystkim życzę.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • sól (pieprz)
  • zioła prowansalskie (majeranek)
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób wykonania:

  • Myjemy kurczaka, suszymy , odkrawamy końcówki skrzydełek i luzujemy.
  • Końcówki nóżek i skrzydełek zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  • Tuszkę nacieramy solą w środku i na wierzchu a w środku dodatkowo majerankiem.
  • Zostawiamy na i w tym czasie robimy farsz.
  • Kroimy drobno cebulę, pieczarki i przeciskamy czosnek przez praskę.
  • Smażymy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki do redukcji wody. Gdy całość się podsmaży studzimy i dodajemy do mięsa razem z jajkami, papryką, natką pietruszki i bułką. Przyprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy otwór.
  • Blaszkę albo szerokie naczynie żaroodporne smarujemy łyżką tłuszczu a drugą łyżkę wiórkujemy na wierzch kurczaka.
  • Pieczemy 10 min w temperaturze 210 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia podlewamy kilkukrotnie całego kurczaka powstałym sosem.

  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…