Kurczak jest całkiem wyluzowany i ma wszystko w... kuprze. Nic mu się nie chce więc rozkłada nogi jak żaba. I tak właśnie, żabą zostało to danie nazwane w moim rodzinnym domu. Przepis na wyluzowane, nadziane kurcze pieczone jest trochę inny, bo farsz bez wątróbek i innych takich ale za to bardziej dietetyczny, a taki właśnie miał być. Dziś świętuję więc odświętny obiadek w środku tygodnia. A luzu przy i po jedzeniu wszystkim życzę.
Jak wykonać przepis na - Wyluzowane, nadziane kurcze pieczonePotrzebne składniki
- 1 kurczak zagrodowy
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 żabki czosnku
- sól (pieprz)
- zioła prowansalskie (majeranek)
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
- 1 łyżka masła klarowanego
Sposób wykonania
- Myjemy kurczaka, suszymy , odkrawamy końcówki skrzydełek i luzujemy.
- Końcówki nóżek i skrzydełek zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
- Tuszkę nacieramy solą w środku i na wierzchu a w środku dodatkowo majerankiem.
- Zostawiamy na i w tym czasie robimy farsz.
- Kroimy drobno cebulę, pieczarki i przeciskamy czosnek przez praskę.
- Smażymy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki do redukcji wody. Gdy całość się podsmaży studzimy i dodajemy do mięsa razem z jajkami, papryką, natką pietruszki i bułką. Przyprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy.
- Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy otwór.
- Blaszkę albo szerokie naczynie żaroodporne smarujemy łyżką tłuszczu a drugą łyżkę wiórkujemy na wierzch kurczaka.
- Pieczemy 10 min w temperaturze 210 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia podlewamy kilkukrotnie całego kurczaka powstałym sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Prawdziwie urodzinowy obiad! 😉 Jeszcze raz wszystkiego najlepszego! 🙂
dzięki 🙂