Marzysz o łatwiejszym smażeniu potraw, gotowaniu sosów i podgrzewaniu dań bez przywierania? Wybierz sprawdzoną patelnię, która spełni wszystkie Twoje kulinarne oczekiwania. W dzisiejszym materiale przedstawiamy, jakie korzyści niesie za sobą użytkowanie patelni granitowej. Wskazujemy, dlaczego powłoka z granitu jest wielofunkcyjna i sprawdza się zarówno w przypadku regularnego stosowania, jak i rzadszego użytkowania w kuchni.
Granit na patelni – co to oznacza w praktyce?
Granit na patelni to tak naprawdę specjalna, cienka warstwa materiału, która wykazuje bardzo dobre właściwości termiczne. Patelnia granitowa optymalnie rozprowadza temperaturę na swojej powierzchni, dzięki czemu gotowane dania są równomiernie obsmażane. Dzięki technologii non stick granitowa powłoka pozwala smażyć i gotować z mniejszą ilością tłuszczu. To z kolei znakomita wiadomość dla osób, które dbają o linię i unikają stosowania dodatku oleju w przyrządzanych potrawach. Najlepsza patelnia granitowa jest wysoce odporna na uszkodzenia, dzięki czemu można ją użytkować w kuchni przez bardzo długi czas. Dlatego warto zwrócić uwagę na jakość produktu i wybrać taką patelnię, która ma solidne parametry techniczne.
Zastosowanie patelni granitowych w kuchni
Czy patelnie granitowe są zdrowe i warto ich używać na co dzień? Granit to naturalny materiał, który posłużył do stworzenia powłoki, która następnie w procesie produkcyjnym została nałożona na metalową patelnię. Wskazuje się, że patelnie granitowe nie powinny wchodzić w reakcje z przygotowywaną żywnością, dzięki czemu mogą być polecanym typem patelni do uniwersalnego użytkowania w kuchni. Ich wszechstronność odnosi się także do poszczególnych rodzajów kuchenek, z jakimi wykazują swoją kompatybilność. Wyróżnia się bowiem m.in. patelnie granitowe na indukcję, gaz czy urządzenie halogenowe – dobrej jakości produkt będzie nadawał się do użycia na wszystkich wyróżnionych typach kuchenek. Jego istotną zaletą jest możliwość dokonywania obróbki termicznej w różnej formie, różnych produktów – najlepsze patelnie granitowe ułatwiają gotowanie sosów, smażenie steków, naleśników czy podgrzewanie makaronów.
Jaka patelnia z powłoką granitową jest najlepsza?
Najlepsza patelnia granitowa powinna spełniać kilka cech, które wyróżnią ją na tle konkurencji. Jako pierwszy aspekt wyróżniamy nieprzywieralność jej powłoki – to ważna cecha, bez której nie można mówić o w pełni użytecznym akcesorium kuchennym zaprojektowanym do gotowania różnych posiłków. Nowoczesne powłoki granitowe ułatwiają gotowanie poprzez równe rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni patelni – istotne, aby w instrukcji lub opisie produktu widniała wzmianka o tej cesze. Dla wielu użytkowników ważnym parametrem będzie m.in. łatwość czyszczenia (możliwość mycia w zmywarce bądź używania detergentów), estetyka wykonania czy trwałość powłoki. Warto również zwrócić uwagę na rozmiar patelni, markę oraz materiał, z jakiego zostały wykonane pozostałe elementy patelni.