Grill węglowy to dla wielu z nas jedyny oczywisty wybór. Wiąże się to nie tylko ze smakiem przygotowywanych na nim potraw. Dla niektórych istotny jest rytuał związany z rozpalaniem grilla, pilnowaniem go przed wygaśnięciem, obserwowaniem żarzącego się węgla, wdychaniem niepowtarzalnego zapachu.
Grill węglowy – wybór tradycjonalistów i nie tylko
Grillowanie dla wielu z nas ma wymiar nie tylko kulinarny. To sposób na spędzanie wolnego czasu w gronie bliskich, hobby, sposób na przyrządzenie jedzenia podczas podróży, wspomnienie smaku dzieciństwa. Stąd wielu miłośników grillowania świadomie odrzuca różnego typu nowinki, chcąc celebrować to zajęcie w sposób, jaki pamiętają z przeszłości. Tradycjonaliści wybiorą więc raczej grill węglowy niż gazowy czy elektryczny. Dzięki niemu bowiem mogą poczuć dokładnie ten sam zapach, poczuć ten sam smak i zbudować ten sam klimat, jaki pamiętają z grilli sprzed lat.
Jednak grille węglowe mają swoich zwolenników nie tylko wśród osób, które lubią grillować po staremu. Grilli węglowych nie omija postęp – dzisiejsze grille węglowe to nie to samo, co kiedyś. Firma Weber oferuje np. grille węglowe, które są wykonane z elementów nierdzewnych wysokiej jakości, mają pokrywy z wbudowanymi termometrami, a także są zaopatrzone w aluminiowe wywietrzniki.
Grill węglowy – jak wybrać najlepszy?
Grill węglowy można kupić już za kilkanaście złotych w dowolnym supermarkecie. Są to jednak urządzenia nietrwałe, czasem nawet jednorazowe. Wbrew pozorom grille węglowe mogą nam służyć wiele lat – o ile są wykonane z dobrej jakości materiałów i odpowiednio użytkowane.
Dobrej jakości grill węglowy powinien być wykonany ze stali nierdzewnej, żeliwa, a także emalii porcelanowej, jak grille marki Weber. W ich przypadku wykorzystane materiały sprawiają, że grill nie tylko zostanie z nami na bardzo długo, lecz także przez wiele lat będzie się prezentował atrakcyjnie.
Grill węglowy, podobnie jak każdy inny, powinien być łatwy w użytkowaniu, nie powinien też sprawiać trudności w przenoszeniu. Producent grilli Weber zaopatrzył swoje urządzenia węglowe w specjalne uchwyty oraz umieścił je na kółkach, by bez problemu można je było przenosić. Używanie grilla węglowego Weber jest pod wieloma względami komfortowe, m.in. dzięki umieszczeniu w jego obudowie specjalnych haczyków na potrzebne do gotowania gadżety. W niektórych modelach jest również specjalny blat boczny np. w grillu Summit, który sprawia, że nie będzie ci potrzebny żaden dodatkowy stolik na składniki czy narzędzia kuchenne.
Przy kupnie grilla węglowego powinniśmy też wziąć pod uwagę to, w jaki sposób będziemy go czyścić. Aby sprzęt długo nam służył, musimy to robić prawidłowo i regularnie, ale większość z nas po prostu nie lubi tego robić. Dlatego dobrym wyborem będą grille węglowe Weber, które czyści się bardzo szybko i łatwo, a system One-Touch pozwala usunąć popiół zgromadzony w misie grilla w bardzo prosty sposób.
Grill węglowy – jak grillować zdrowo?
W Internecie możemy natknąć się na artykuły, które informują, że jedzenie przygotowywane na grillach węglowych jest trujące, a na pewno niezdrowe. Warto wiedzieć, że to nieprawda. Sam grill węglowy nie sprawia, że grillowane potrawy stają się dla nas szkodliwe. Kluczowy jest tutaj dobór węgla lub brykietu oraz rozpałki, ponieważ to one mogą sprawiać, że nasze jedzenie będzie zawierało szkodliwe substancje. Dobrej jakości, ekologiczną rozpałkę, węgiel drzewny oraz wysokokaloryczny brykiet znajdziemy również w ofercie marki Weber.
Zapisz się do naszego newslettera na stronie weber.com i bądź na bieżąco z najnowszymi ofertami i informacjami o grillach węglowych!