Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dom i ogród

Wybieramy sztućce

Kosą po patelni 9 sierpnia 2017

Jako że sztućce towarzyszą nam podczas każdego posiłku, wybierając je kierować należy się zarówno ich estetyką, wygodą korzystania, jak i trwałością – powinien być to bowiem produkt, który posłuży nam przez długie lata.

--- Reklama ---

Materiały, z jakich produkuje się sztućce

Stal nierdzewna – z tego typu produktami możemy spotkać się najczęściej (są to między innymi sztućce Philipiak). Materiał ten stanowi stop żelaza, węgla oraz chromu, niekiedy z dodatkiem niklu. Jego proporcje mogą być różne i to właśnie od nich zależy jakość oraz odporność stali. Przeważnie stosuje się chromowo – niklowaną stal oznaczaną jako 18/10, gdzie 18 oznacza 18 procentową zawartość chromu, a 10 – 8,8 – 10 procentową zawartość niklu. Stop ten cechuje się wysoką odpornością na działanie wysokich oraz niskich temperatur i wszelkiego rodzaju uszkodzenia

Srebro oraz elementy posrebrzane – tego typu wyroby charakteryzują się pięknym połyskiem, lecz również wysoką ceną (za takie sztućce zapłacimy co najmniej kilkaset złotych). Najwyższa stosowana tu próba to 999, lecz najczęściej spotyka się wersję 925 oraz niższe – 875, 850, 800 oraz 700. Im jest ona niższa, tym materiał będzie mniej odporny na uszkodzenia i ścieranie. Do pielęgnacji srebrnych sztućców należy używać specjalnego płynu, a wycierać przy pomocy miękkiej ściereczki. Nie nadają się one do mycia w zmywarce

Tytan – wykorzystuje się go do produkcji wysokiej jakości sztućców turystycznych. Z wyglądu przypomina stal, lecz ma znacznie lepsze parametry

Złoto – stosowane zwykle do tworzenia na sztućcach różnego rodzaju wzorów lub emblematów, lecz spotkać można się także z luksusowymi kompletami tworzonymi w całości z tego surowca. Są one bardzo trwałe i można je myć w zmywarce

Drewno – wykorzystywane przeważnie w charakterze osłonek trzonków sztućców, lecz niekiedy wykonuje się z niego sztućce w całości – dotyczy to na przykład noży do masła. Jeżeli zdecydujemy się na kupno drewnianych produktów, upewnijmy się, że zostały wykonane z trwałego drewna bukowego lub wiśniowego

Rodzaje poszczególnych sztućców

  • Widelec – spotkać można się z jego wersją:

-obiadową (nazywaną także stołową) – charakteryzuje się ona długimi, regularnymi ząbkami i główką o średniej szerokości

-półmiskową – do nakładania plasterków sera lub wędliny. Jest wąski i posiada dwa ostre ząbki

-do przystawek – mniejszy niż stołowy, o krótkich ząbkach

  • Nóż – najpopularniejsze jego odmiany to:

-obiadowy (inaczej stołowy) – stworzony w taki sposób, by można go było stosować zarówno do ryb, mięs, jak i potraw warzywnych. Średnio ostry, z regulowaną klingą

– do ryb – posiada szersze, tępe ostrze. Jego klinga jest spiczasta na końcu, co ułatwia oddzielanie ości

-do steków – ostry, o wąskiej klindze

-do masła – bez ostrza, z szeroką klingą

-do sera – posiada specjalne rozwidlenie na końcu, które ma za zadanie ułatwiać nakładanie sera. Wyposażony może być także w dziurki w klindze sprawiające, że nie przywiera on do noża

  • Łyżka – spotykamy następujące jej odmiany:

-obiadową (zwana również stołową) – przeznaczona głównie do jedzenia zup, ale nie tylko. Poszczególne jej modele różnić mogą się głębokością miseczki

-wazową – do nakładania zupy lub kompotu z wazy. Posiada długi trzon i głęboką miseczkę

-deserową – mniejsza niż obiadowa, z szerszą i krótszą miseczką

-do sosów – może mieć postać produktu z głębszą miseczką lub formę niewielkiej chochli

Planując zakup sztućców do naszej kuchni, warto zajrzeć na stronę: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo.

Tagi łyżka, nóż, sztućce, widelec
Kosą po patelni 9 sierpnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ciasto ananasowe Ciasto ananasowe
Następny wpis Gulasz wieprzowy z warzywami Gulasz wieprzowy z warzywami
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
9 sierpnia 2017 22:29

Nie dość, że pięknie piszesz o jedzeniu, to jeszcze pięknie opisujesz sztućce! 😉 Aż mam ochotę na zakupy 😀

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Okiem Blondynki by McBlondi
9 sierpnia 2017 22:39

dziękuję, te są naprawdę śliczne 🙂

0
Odpowiedz
Dola
Dola
9 sierpnia 2017 20:15

Ja jak się kiedyś skrobię kuchni to chyba będę jeść palcami. 😉 bo wybór jest ogromny i to mnie przeraża…

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Dola
9 sierpnia 2017 20:21

to zapraszam do Indii tam możesz łapkami ile wlezie 🙂

0
Odpowiedz

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Seromak na kruchym spodzie

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?