Jako że sztućce towarzyszą nam podczas każdego posiłku, wybierając je kierować należy się zarówno ich estetyką, wygodą korzystania, jak i trwałością – powinien być to bowiem produkt, który posłuży nam przez długie lata.
Materiały, z jakich produkuje się sztućce
Stal nierdzewna – z tego typu produktami możemy spotkać się najczęściej (są to między innymi sztućce Philipiak). Materiał ten stanowi stop żelaza, węgla oraz chromu, niekiedy z dodatkiem niklu. Jego proporcje mogą być różne i to właśnie od nich zależy jakość oraz odporność stali. Przeważnie stosuje się chromowo – niklowaną stal oznaczaną jako 18/10, gdzie 18 oznacza 18 procentową zawartość chromu, a 10 – 8,8 – 10 procentową zawartość niklu. Stop ten cechuje się wysoką odpornością na działanie wysokich oraz niskich temperatur i wszelkiego rodzaju uszkodzenia
Srebro oraz elementy posrebrzane – tego typu wyroby charakteryzują się pięknym połyskiem, lecz również wysoką ceną (za takie sztućce zapłacimy co najmniej kilkaset złotych). Najwyższa stosowana tu próba to 999, lecz najczęściej spotyka się wersję 925 oraz niższe – 875, 850, 800 oraz 700. Im jest ona niższa, tym materiał będzie mniej odporny na uszkodzenia i ścieranie. Do pielęgnacji srebrnych sztućców należy używać specjalnego płynu, a wycierać przy pomocy miękkiej ściereczki. Nie nadają się one do mycia w zmywarce
Tytan – wykorzystuje się go do produkcji wysokiej jakości sztućców turystycznych. Z wyglądu przypomina stal, lecz ma znacznie lepsze parametry
Złoto – stosowane zwykle do tworzenia na sztućcach różnego rodzaju wzorów lub emblematów, lecz spotkać można się także z luksusowymi kompletami tworzonymi w całości z tego surowca. Są one bardzo trwałe i można je myć w zmywarce
Drewno – wykorzystywane przeważnie w charakterze osłonek trzonków sztućców, lecz niekiedy wykonuje się z niego sztućce w całości – dotyczy to na przykład noży do masła. Jeżeli zdecydujemy się na kupno drewnianych produktów, upewnijmy się, że zostały wykonane z trwałego drewna bukowego lub wiśniowego
Rodzaje poszczególnych sztućców
- Widelec – spotkać można się z jego wersją:
-obiadową (nazywaną także stołową) – charakteryzuje się ona długimi, regularnymi ząbkami i główką o średniej szerokości
-półmiskową – do nakładania plasterków sera lub wędliny. Jest wąski i posiada dwa ostre ząbki
-do przystawek – mniejszy niż stołowy, o krótkich ząbkach
- Nóż – najpopularniejsze jego odmiany to:
-obiadowy (inaczej stołowy) – stworzony w taki sposób, by można go było stosować zarówno do ryb, mięs, jak i potraw warzywnych. Średnio ostry, z regulowaną klingą
– do ryb – posiada szersze, tępe ostrze. Jego klinga jest spiczasta na końcu, co ułatwia oddzielanie ości
-do steków – ostry, o wąskiej klindze
-do masła – bez ostrza, z szeroką klingą
-do sera – posiada specjalne rozwidlenie na końcu, które ma za zadanie ułatwiać nakładanie sera. Wyposażony może być także w dziurki w klindze sprawiające, że nie przywiera on do noża
- Łyżka – spotykamy następujące jej odmiany:
-obiadową (zwana również stołową) – przeznaczona głównie do jedzenia zup, ale nie tylko. Poszczególne jej modele różnić mogą się głębokością miseczki
-wazową – do nakładania zupy lub kompotu z wazy. Posiada długi trzon i głęboką miseczkę
-deserową – mniejsza niż obiadowa, z szerszą i krótszą miseczką
-do sosów – może mieć postać produktu z głębszą miseczką lub formę niewielkiej chochli
Planując zakup sztućców do naszej kuchni, warto zajrzeć na stronę: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo.
Nie dość, że pięknie piszesz o jedzeniu, to jeszcze pięknie opisujesz sztućce! 😉 Aż mam ochotę na zakupy 😀
dziękuję, te są naprawdę śliczne 🙂
Ja jak się kiedyś skrobię kuchni to chyba będę jeść palcami. 😉 bo wybór jest ogromny i to mnie przeraża…
to zapraszam do Indii tam możesz łapkami ile wlezie 🙂