Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gadki w kuchni

Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 9

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
wspomnienia kulinarne taty

Kolejny odcinek wspomnień tym razem też i coś o mnie 🙂 


Śląska goloneczka z czasów PRL-u.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

W połowie kat 70-tych często wyjeżdżałem na kilka dni w delegację. Z kolega wyjechaliśmy na dwa dni do garbarni w Mochali k/Koszęcina. Garbarnia była zlokalizowana na odludziu, nocowaliśmy w pokoju służbowym. Zapasy żywnościowe wystarczyły na pierwszy dzień. Rano zorganizowano nam śniadanie tzn. herbatę i chleb z żółtym serem. Śmiałem się, że mieli w tym cel żebyśmy jak najszybciej odjechali. I nie przeliczyli się za 2 godziny ruszyliśmy w drogę powrotną. Zabraliśmy się z jakimś kierowcą do miejscowości Herby. A później autostopem do Łodzi to już sprawa prosta. Kierowca wysadził nas przy restauracji „Pod klonem”, chyba wiedział, że nam burczy w brzuchu. Pomyślałem zjemy coś Śląskiego, wyboru nie było od razu padło na golonkę. Spytałem kelnerkę czy porcje są duże, bo jesteśmy głodni. Z uśmiechem odpowiedziała, że goloneczka jest w całości i płaci się w zależności od wagi. Lepszej odpowiedzi nie mogliśmy usłyszeć. Po kilkunastu minutach przyniosła zamówione porcje na ich widok przeraziłem się, porcje miały po 70-75 dkg. Była to cała golonka ze skórą i tłuszczem do tego ziemniaki na oddzielnych talerzykach, groch pure i musztarda, bo golonka wypełniała cały talerz. Zabraliśmy się do jedzenia a po kilku minutach zamówiliśmy dodatkowe porcje musztardy i oczywiście po 2 pięćdziesiątki. Pod koniec jedzenia jeszcze po jednej i gorącą herbatę.

Jakoś udało się to wszystko upchnąć ale przez kilka lat nawet nie mogłem spojrzeć na golonkę. Całe szczęście, że teraz już podaje się golonkę w innym wydaniu bo tamtej to bym nie przełknął.

Dworcowy bigosik.

Wybrałem się z synkiem (to ja przyp. red.) w 1986 roku w moje rodzinne strony  na Warmię. Jechaliśmy pociągiem z przesiadką w Tczewie. Przerwa była dość długa prawie 2 godziny więc skorzystaliśmy z okazji żeby coś zjeść. Dla mojego synka to nie była okazja tylko cel podróży, uwielbiał bigosy na dworcach. Kiedyś powiedział, że są lepsze niż w domu czym naraził się u mamy. Ale jak to matka szybko zapomniała i dalej gotowała bigosiki. Nie wiem co widział w tych bigosach zaliczał wszystkie dworce. Kiedyś na dworcu Warszawa- Wschodnia bezdomny czekał z myślą, że pasażer coś zostawi – nic z tego. Nie doczekał się.

Mieliśmy jeszcze dużo czasu więc w poczekalni wyciągnąłem karty – na szczęście nie było smartfonów – i zaczęliśmy grać w karuzelkę. Bardzo stara gra z XIX wieku. Graliśmy pełną talia kart z Jokerami. W koło nas zebrała się duża grupa gapiów. Próbowali rozgryźć na czym polega gra ale było to za trudne. Nie mogli wyjść z podziwu, że 12-to letni chłopiec gra w coś czego nie mogli pojąć. Gra zmusza do myślenia i liczenia uczy i rozwija umysł w każdym wieku można grać w kilka osób. Opis gry jest bardzo skomplikowany najlepiej uczy się grając z osobą, która potrafi grać i wtedy można bardzo szybko się nauczyć.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
wordpress tworzeniestron

Jak szybko stworzyć profesjonalną stronę internetową? Dlaczego WordPress to najlepszy wybór?

zastawa stolowa

Jak nakrywać do stołu? Zasady, trendy i praktyczne porady

nowoczesna0kuchnia

Nowoczesne urządzenia kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

jam 428094 1280

ABC przetworów, czyli jak się zabrać za jesienne słoiki

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?