Niedawno był sernik z brzoskwiniami jednak ten przepis jak wpadł mi w ręce, musiałem wypróbować ponieważ jest trochę inny. I miałem rację by go zrobić - wyszedł super puszysty i o wiele bardziej delikatny. Ubijanie białek i śmietany osobno i dodawanie pod koniec do sera zaowocowało dobrym napowietrzeniem całości masy serowej. Brzoskwinie tutaj trzeba położyć prawie na dno, bo i tak masa by ich nie utrzymała na górze, tak więc wkładamy całe połówki. Dzięki temu tez doskonale je wyczuwamy w cieście i nie giną. Ciasto dodatkowo polałem polewą czekoladowa jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Myślę jednak, że czekolada świetnie pasuje do sernika z brzoskwiniami. Jest pyszny - koniecznie spróbujcie zrobić Samemu.
Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji - 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 370
Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (może być z wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 500 ml śmietany (kremówki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób wykonania:

  • Margarynę utarłem z cukrem i dodałem jajka. Dodałem stopniowo ucierając wymieszane pozostałe suche składniki.
  • Jak ciasto stało się gęste wyrobiłem je rękami, rozwałkowałem i nałożyłem na blaszkę 35x45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ser włożyłem do dużej miski. Dodałem 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i zmiksowałem. Dodałem po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Następnie wsypałem po trochu budynie i zmiksowałem do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubiłem piane z białek ze szczypta soli. Jak zesztywniała powoli dodawałem 1 szklankę cukru dalej ubijając.
  • W jeszcze kolejnym naczyniu ubiłem na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
  • Do masy serowej dodałem piane z białek i delikatnie wymieszałem. Następnie kremówkę i też dokładnie i delikatnie wymieszałem. Powinna powstać puszysta masa serowa.
  • Na ciasto wyłożyłem cienka warstwę masy serowej i ułożyłem odsączone połówki brzoskwiń.
  • Nałożyłem pozostałą część masy serowej.
  • Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na kolejną godzinę w piekarniku do wyschnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po wystudzeniu sernika polałem go polewą przygotowaną z rozpuszczonej margaryny z dodanym cukrem i kakao.