Chciałem zrobić dla Was na święta jakiś wyjątkowy deser. Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak i efekt końcowy na talerzu był super. Bratki to jadalne kwiaty i spokojnie można je używać jako element dekoracyjny. Szczególnie fajnie prezentują się własnie w galaretkach. Mam formę o kształcie jajek i postanowiłem ją wykorzystać. Galaretka cytrynowa, do środka owoce lub kwiaty, a na wierzch pianka i gotowe. A tak serio, to pitolenia się z tym masakrycznie dużo. Samo wykonanie nie jest trudne i długie, ale wyłożenie ich później na talerz by zrobić zdjęcie to wyzwanie. Podgrzewanie formy, wyłożenie na tacę tak by się nie rozwaliły, przekładanie na rozgrzanym szerokim nożu na talerz, wycieranie go i zjadanie kolejnej, która się rozwaliła. O nie nigdy więcej w formie jajek. Raz na święta głupotę zrobiłem, kolejnym razem będą w szklaneczkach. Kochani - Wesołych Świąt.
Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji - 6 osób
Przepis na:

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 500 ml śmietany (30%)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 580 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce
  • kwiaty bratków

Sposób wykonania:

  • Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
  • Do foremek lub szklaneczek wkładamy owoce lub kwiaty i zalewamy galaretką. Zostawiamy w lodówce do momentu aż stężeje.
  • Ubijamy śmietanę na sztywno.
  • W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż lekko przestygnie.
  • Dodajemy do żelatyny 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę do reszty ubitej śmietany i chwile miksujemy.
  • Wlewamy powstałą piankę na zastygnięte galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Gotowy deser można wyjąć lekko podgrzewając naczynie lub foremkę, w której go robiliśmy np. wstawiając na chwile do gorącej wody. Radzę wykładać bezpośrednio na talerz bo przenoszenie później tego jest kłopotliwe.