Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym. Doskonale nadają się również do podania z serkiem na słono, jak i można je wcinać z jogurtem na słodko. Wszystkie metody w domu sprawdziliśmy, bo okazało się każdemu smakują inaczej podane. Są niezwykle delikatne, lekko słodkie szczególnie jak dodamy pieczoną dynię i przyznam się, że najadłem się zanim skończyłem smażyć, bo nie mogłem się oprzeć i wyjadałem je, czekając na kolejne, prosto z talerza, na którym je odsączałem. O wiele delikatniejsze niż tradycyjne placki ziemniaczane i chyba też bardziej lekkostrawne. Tylko nie można przesadzić z ilością tłuszczu do smażenia i dobrze je po smażeniu odsączyć, dlatego też radzę formować małe placuszki, by łatwiej było je przewracać.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Przepis na:

Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki maki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • estragon (pieprz, sól)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Dynię najlepiej pieczemy i rozdrabniamy widelcem lub ścieramy świeżą na średniej tarce i odciskamy.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach i również odciskamy.
  • Ziemniaki i dynię łączymy, dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę i dokładnie mieszamy. Musimy uważać by nie było w miąższu za dużo płynu.
  • Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy sola pieprzem i estragonem i smażymy, aż płyn z pieczarek w większości odparuje.
  • Dodajemy śmietanę z łyżeczką mąki i robimy sos mieszając z pieczarkami.
  • Nakładając łyżką na patelnię i uklepując, smażymy placki na oleju. na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.