No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka pasta z tofu na kanapki. I zdrowe i smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Miłośnikom wegetariańskich potraw, przypadnie do gustu, a i pewnie niejeden mięsożerca się skusi. Tofu samo w sobie smak ma raczej średni i nie przepadam za nim na kanapkach w formie pokrojonych plasterków. Nie wiem, jakoś mi to trawą smakuje. Jednak w prosty sposób można trochę to ubarwić i staje się raptem, bardzo jadalne. Z dodatkiem pomidorów i oliwek jest to naprawdę pyszne i pożywne śniadanko. Macie Swoje sposoby i pomysły na tofu?
Przygotowanie: 10 min.
Przepis na:

Pasta z tofu na kanapki

Składniki:

  • 1/2 kostki tofu
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • Kroimy na kawałki wszystkie składniki, można niedbale.
  • Wrzucamy do miksera razem z oliwą, sokiem z cytryny, papryką i miksujemy na gładką masę. Możemy też użyć do tego blender.
  • Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Chłodzimy i smarujemy na kanapki.