Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny sposób na przygotowanie tradycyjnego śledzika w oleju na wigilijny stół. Trochę ubarwiłem go dodając ogórki kiszone i paprykę, ale dalej to pyszne tradycyjne danie. Możecie też użyć papryki konserwowej, wtedy nie trzeba będzie jej parzyć i możecie nie dodawać octu. Robiłem te śledzie już w tylu odmianach, że się gubię, jednak ta wersja wydaje mi się dość fajna. Ogórek, cebula i papryka dodają śledzikom wyrazu i chrupkich elementów. Warto się skusić i poeksperymentować, dodając własne składniki.
Przygotowanie: 20 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju
Składniki:
  • 5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 2 duże lub 3 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
  • Śledzie moczymy zmieniając wodę przez przynajmniej godzinę. Możemy użyć już przygotowanych płatów w oleju ale chyba lepiej zrobić swoje przynajmniej wiecie jaki olej tam dodacie.
  • Oczyszczoną paprykę i cebulę parzymy w miseczce, wrzątkiem przez kilka minut by trochę zmiękły.
  • Kroimy wszystkie składniki: śledzie na paski, paprykę, ogórki i cebulę w kostkę, a ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozbijamy lub rozgniatamy nożem.
  • Mieszamy wszystkie składniki dodajemy ocet, olej i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na 1 dobę do zamkniętego słoika lub opakowania i wstawiamy do lodówki.
  • Następnie wyjmujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.