Piękne, prawda? Was też zachwyca widok takiego jedzenia na talerzu? Mnie udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną, niezmiernie. Bardzo aromatyczne, delikatne mięso, z gęstym sosem powstałym przy pieczeniu w otoczeniu jabłek i żurawiny. Do tego przyprawy i czosnek. Mówię Wam poezja smaku. Danie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym w towarzystwie jakiejś delikatnej surówki. Idealnie nadaje się również na stół w święta, dlatego tym przepisem robię otwarcie sezonu na dania świąteczne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 45 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną
Składniki:
  • 2 udka gęsie
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • tymianek
  • majeranek
  • pieprz (sól)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany
Sposób wykonania:
  • Udka gęsie myjemy, lekko osuszamy i nacieramy tymiankiem, majerankiem, pieprzem, solą oraz
  • przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wkładamy do pojemnika zamykamy i pozostawiamy, najlepiej na noc.
  • Na drugi dzień wyjmujemy i smażymy mięso na suchej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Patelnię płuczemy sokiem jabłkowym i zawartością
  • zalewamy udka w naczyniu.
  • Wlewamy wino, dodajemy 2 ząbki czosnku, wsypujemy żurawinę, zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 2 godz.
  • W tym czasie 2 razy podlewamy udka powstałym sosem.
  • Po 2 godzinach dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka beż gniazd nasiennych i dalej pieczemy pod przykryciem 45 minut. Na piętnaście minut przed końcem zdejmujemy nakrycie żeby trochę przyrumienić udka.
  • W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną.
  • Wyjmujemy naczynie z piekarnika udka i jabłka układamy na talerzu. Z naczynia zlewamy pozostały sos do garnka, zaprawiamy przygotowaną mąką ze śmietaną i chwilę gotujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.