Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaje się do wyrabiania robotem kuchennym. Ciasto jest dość luźne i potrzeba około 5-7 min. wyrabiania. Nie potrzebujemy zakwasu i innych rzeczy, wystarczy mąka, woda drożdże i ryż. Dla tych, którzy zastanawiają się ile ryżu wagowo wyjdzie po ugotowaniu, to mniej więcej przelicznik jest 1:3. Czyli ze 100 g ryżu przed gotowaniem, uzyskujemy 300 g ryżu ugotowanego. Chleb właśnie dzięki zawartości ryżu, naprawdę długo pozostaje świeży i nie schnie. Dodatkowo ryż nie wpływa wyraźnie na smak chleba. Szybko się robi, więc zabierajcie się do pracy i zróbcie domowy chlebek.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 35 min.
Przepis na:

Domowy chleb z ryżem

Składniki:

  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania blaszki

Sposób wykonania:

  • Robimy rozczyn z ciepłej wody, 1 łyżki mąki, drożdży i cukru i odstawiamy na 10 min.
  • Mąkę łączymy z wystudzonym ugotowanym ryżem, solą i mieszamy. Dodajemy rozczyn i mieszamy dokładnie ciasto. Powinno wyjść dość luźne.
  • Do blaszki wysmarowanej masłem, przelewamy masę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 35 min w temperaturze 200 stopni.