Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Grecji, a że zapiekanki wszelkie lubię to czasem się do niej przymierzałem. W końcu nadszedł dzień gdy nie było wyjścia tylko ją zrobić. Głównie za sprawą Judyty z Myśli Potarganej, która kupiła składniki i powiedziała "zrób mi to", tonem raczej nie znoszącym sprzeciwu. Co zrobić, jak kobieta "prosi". Tak się składa, że jadła to danie w greckiej knajpce dla tubylców, więc wybraliśmy jakiś w miarę przypominający oryginał przepis i do dzieła. Oczywiście przepis został zmodyfikowany kilka razy, składniki tez okazało się, że są nie wszystkie i trzeba było jechać do sklepu, ale się udało. Wyszło pyszne i prawie jak trzeba. Po obiedzie Judytę naszło na tańczenie Zorby, przez co prawie spóźniliśmy się na występy w teatrze ale to już inna historia. Danie polecam bo mimo, że skrzywiłem się dodając cynamon do mięsa mielonego - efekt końcowy jest super.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Musaka

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 mniejsze lub jedna duża cukinia
  • 2 cebule
  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 120 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2 żółtka jajek
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz (sól)
  • 100-120 ml oliwy z oliwek do smażenia
  • ser typu greckiego

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie by lekko zmiękły. Zdejmujemy na bok.
  • Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z obu stron odsączając potem na ręczniku papierowym.
  • Bakłażan również kroimy w plastry, solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka minut i wycieramy ręcznikiem papierowym. Również smażymy z obu stron i odsączamy z tłuszczu na ręczniku.
  • Cebulę kroimy dość grubo i smażymy na oliwie, dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i cynamonem. Podsmażamy.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Doprawiamy solą i smażymy do rozpadnięcia się pomidorów.
  • Bierzemy garnek w którym rozpuszczamy masło. Dodajemy powoli mąkę i cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko nie przerywając mieszania. Regulujemy temperaturę odstawiając z ognia i mieszamy by nie powstały grudki. Dodajemy jajko i gałkę. Mieszamy.
  • Teraz składamy wszystko w całość.
  • Układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego warstwę ziemniaków. Na to warstwa bakłażana, potem cukinia i przykrywamy wszystko sosem pomidorowym z mięsem.
  • Na wierzch wylewamy nasz sos beszamelowy i kruszymy ser.
  • Całość zapiekamy 45-50 min w temp 190 stopni z termoobiegiem.