Uwielbiam jajka na śniadanie, a omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert to jedna z lepszych wersji ich podania. Nie zastąpi jajeczka na miękko, ale i tak poezja w ustach. W ogóle omlety na śniadanie to chyba moja specjalność i chyba dobre mi wychodzą, skoro znajomi się ich dopominają, jak mam coś zrobić o poranku. Ten jest świeży, pachnący wiosną i sycący - polecam.
Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert
Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 serka camembert
  • duża garść świeżych liści rukoli
  • 1 pomidor
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • bazylia (sól, pieprz)
  • masło do smażenia
Sposób wykonania:
  • Jajka roztrzepujemy, dokładnie napowietrzając w miseczce. Dodajemy mąkę, jogurt i solimy. Ponownie roztrzepujemy najlepiej rózgą.
  • Ser kroimy w kostkę, a pomidor w plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło kładziemy pomidory posypujemy bazylia i obsmażamy lekko z obu stron. Wrzucamy na wierzch rukolę i dosłownie chwilę smażymy aż liście opadną na pomidory.
  • Wlewamy masę z jajek i podważając brzegi wlewamy płynną masę pod spód. Gdy masy będzie już mało wrzucamy ser i szczypiorek. Przykrywamy zmniejszamy ogień i dosmażamy. Jak uzyskamy złotą barwę spodu, kroimy na pół i przekładamy na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.