Lekko ostre lub bardzo ostre, zależy jak przyprawicie, pełne aromatów chili con carne. Prosta szybka potrawa jednogarnkowa pochodząca z ameryki. Mało składników, wszystko podsmażamy dusimy i mamy sycące danie. Można podawać z ryżem, plackami, lub z pszennym pieczywem. Szczerze najlepsze odgrzewane następnego dnia. Przy odgrzewaniu podlejcie lekko wodą bo lubi się przypalić jak nie mieszamy. Często wykorzystuje to danie jeśli mam sporo gości i trzeba podać coś na ciepło. Większości zazwyczaj pasuje, a daje uczucie sytości i nie są to zwykłe schabowe.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Chili con carne

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 świeże (sparzone, obrane pomidory)
  • 1/3 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Na dużej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i wszystko mieszamy, Dosmażamy ok. minuty.
  • Dodajemy do cebuli mięso i smażymy do zmiany koloru lekko zarumieniając, co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i mieszamy, Przykrywamy i dusimy koło 20 min.
  • Dokładamy pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chilli (z pestkami lub bez zależy jak kto lubi).
  • Gotujemy całość dalej pod przykryciem koło 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy fasolę i opcjonalnie kukurydzę. W czasie duszenia jeśli będzie za mało płynu możemy podlać bulionem wołowym lub wodą.