Idealna przekąska na imprezę? Proszę bardzo - naleśnikowe rollsy z kurczakiem, serem feta i szpinakiem. Często stosuję takie rozwiązanie, bo wbijając w pokrojone kawałki wykałaczki, jest łatwe do jedzenia, a przy tym to dość sycące danie i zdrowsze niż chipsy. Kurczak doskonale współgra z serem i szpinakiem, a z dodatkiem czosnku i gałki, tworzy wyśmienity farsz. Można takie rollsy nadziać czym chcemy, czy to kurczak z warzywami, czy farsz meksykański, pewnie znajdzie wielu amatorów. Często też zamiast naleśników stosuję tortillę, jednak to raczej gdy się śpieszę i nie chce mi się ich smażyć. Z wytrawnymi naleśnikami smakują o wiele lepiej.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Naleśnikowe rollsy z kurczakiem

Składniki:

Farsz:

  • 5 filetowanych udek kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 g sera sałatkowego w zalewie lub feta
  • sól (pieprz, oregano)
  • 2 łyżki oliwy

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  • Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka i podsmażamy. Jak będzie już prawie gotowy, wrzucamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż liście staną się miękkie i zredukują swoją objętość. Doprawiamy solą pieprzem i oregano do smaku.
  • Nakładamy farsz do naleśników na bardziej podsmażoną stronę, nakładamy po kilka kostek drobno pokrojonego sera i zawijamy w rulony.
  • Na maśle obsmażamy zwinięte naleśniki z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
  • Możemy jeść na ciepło z dodatkiem jogurtu jako danie obiadowe lub studzimy i kroimy na 3 cm grubości kawałki i podajemy jako zimną przekąskę z dodatkiem sosów.