Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu... mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną - taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji - 8 i więcej osób
Przepis na:

Chałka z kruszonką

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3 (2%)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

  • 1 całe jajko + łyżka wody

Sposób wykonania:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni), szczyptę soli i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 3 żółtka jajek miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  • Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  • Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie - grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.